(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košických darcov krvi ocenili diamantovými, zlatými a striebornými plaketami
@ Aktuálne -> Medicína     Nov 30 2004 - 08:01 GMT
Košice (TASR) - Približne 14 000 bezpríspevkových odberov krvi, čo je najviac v rámci jedného transfúziologického oddelenia (TO) na Slovensku, urobili od začiatku roka v košickej Fakultnej nemocnici s poliklinikou na Triede SNP. Najlepší darcovia prevzali v pondelok v obradnej sieni mestskej časti Košice - Staré mesto diamantové, zlaté a strieborné Janského plakety.

Diamantovými Košičanmi za 80 odberov sú od dnešného dňa Agáta Grofová, Ladislav Gamrát, Miloš Džara, Peter Spielvogel, Milan Kanči a Anna Šlechtová.

Päťdesiattriročný zvárač Gamrát daroval krv prvý raz ako vojak. "Mal som pocit, akoby som sa vznášal" - spomína si. Odvtedy s menšími prestávkami daruje krv pravidelne každé tri mesiace. V kondícii sa udržiava najmä rýchlou chôdzou, ktorá mu nahrádza šport, prezradil.

Medzi 31 ocenenými zlatými darcami boli aj štyri ženy - Oľga Baluchová, Božena Kušnieriková, Jolana Mértenová a Anna Smutná. Spolu 64 darcov prevzalo striebornú Janského plaketu. Takmer polovica z ocenených pracuje v košickej spoločnosti U.S. Steel.

V tomto roku ocenil Územný spolok SČK v Košiciach a TO FNsP už 522 darcov, z toho deväť diamantových a 81 zlatých. Získavať nových darcov pomáha mesačná jesenná akcia SČK Študentská kvapka, do ktorej sa zapojilo v tomto roku vyše 1000 študentov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/