(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Glunz and Jensen, druhý dánsky investor, prichádza na Slovensko do Prešova
@ Aktuálne -> Región     Dec 01 2004 - 15:42 GMT
Košice 1. decembra (TASR) - Vyše 30 miliónov Sk investuje na Slovensku v prvej etape a ďalších 20 miliónov Sk do konca budúceho roka dánska spoločnosť Glunz and Jensen, ktorá v Prešove pripravuje otvorenie závodu na grafické a filmové zariadenia. Ide o druhého dánskeho investora v SR.

V súčasnosti sa dokončuje rekonštrukciu budovy, ktorú poskytlo mesto v takzvanej hnedej priemyselnej zóne, kde sa rozpadávajú bývalé priemyselné podniky. Od marca budúceho roka firma zamestná pri montáži sofistikovaných výrobkov prvých 33 ľudí, pričom ďalšie pracovné miesta vzniknú u slovenských subdodávateľov, informoval na dnešnej tlačovej konferencii generálny riaditeľ Glunz and Jensen Slovakia Hans Olsen.

Ako ďalej uviedol, ich firma v Dánsku neinvestuje, ale rozhodla sa expandovať do východnej Európy, pričom ako nástupnú krajinu si kvôli komparatívnym výhodám vybrala práve Slovensko. "Okrem akceptovateľných nákladov a kvalifikovanosti pracovnej sily je to podobnosť kultúr oboch národov a členstvo SR v Európskej únii," poznamenal Olsen, ktorý bude jediným Dánom v prešovskom závode.

Aj keď investícia znamená v krátkom horizonte prácu len pre niekoľko desiatok ľudí, neskôr to má byť až 250 pracovných miest, uviedol primátor Prešova Milan Benč. Podľa jeho slov to pomáha mestu zamestnať kvalifikovaných pracovníkov napríklad zo ZPA v konkurze, ZVL a ďalších firiem, ktoré sa transformujú, intenzifikujú, a preto prepúšťajú. Dánskej spoločnosti poskytlo mesto Prešov areál v južnej časti pri budúcom priemyselnom parku a blízko napojenia na diaľnicu.

Pri výbere lokality Dánom pomáhalo Centrum ekonomického rozvoja košickej spoločnosti U.S. Steel, ktoré už takto prispelo k prilákaniu jedného britského a jedného belgického investora na Slovensko.

Materská firma Glunz and Jensen v najbližších štyroch rokoch investuje v zahraničí približne 100 miliónov EUR, čo je v prepočte asi 3,927 miliardy SKK. V súčasnosti spolupracuje s viac ako 250 distribútormi vo vyše 90 štátoch sveta. "Závod na Slovenku patrí k tým väčším investíciám," dodal Olsen.

(1 EUR = 39,273 SKK)


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/