(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
GETRAG Ford Transmissions postaví na východe Slovenska závod za 300 miliónov eur
@ Aktuálne -> Región     Dec 03 2004 - 07:59 GMT
Bratislava (TASR) - Nemecká spoločnosť GETRAG Ford Transmissions plánuje začiatkom roku 2007 rozbehnúť v priemyselnom parku Kechnec na východe Slovenska výrobu prevodoviek. Výstavba závodu by sa mala začať v polovici budúceho roka.

Ako informoval minister hospodárstva Pavol Rusko, plánovaná investícia predstavuje 300 miliónov EUR, v prepočte asi 11,77 miliardy Sk. Ide o doteraz najväčšiu investíciu na východnom Slovensku. Spoločnosť očakáva ročný obrat na úrovni 300 až 400 miliónov eur. V novej prevádzke sa priamo vytvorí asi 1 000 pracovných miest, v oblasti subdodávok 1 000 až 1500. Investičné stimuly by nemali prekročiť 3 miliardy Sk. Závod by mal mať ročnú produkčnú kapacitu 300 000 prevodoviek, ktorá bude celá určená na export hlavne do krajín Európskej únie (EÚ).

"Pre slovenskú vládu má tento projekt kľúčový význam najmä z pohľadu lokality, do ktorej smeruje. Je to jasný dôkaz o tom, že východné Slovensko sa začína reálne prebúdzať," uviedol minister Rusko s dodatkom, že východ Slovenska disponuje veľkými možnosťami, potenciálom a dobrou infraštruktúrou.

Dôležitou súčasťou rozhodovania spoločnosti o umiestnení závodu bola výška poskytnutých investičných stimulov, ktoré by podľa Ruska nemali prekročiť 3 miliardy Sk. Ako uviedol prezident GETRAG Ford Transmissions Tobias Hagenmeyer, ďalšími faktormi, ktoré zavážili pri rozhodovaní spoločnosti, bola politická stabilita, vstup SR do EÚ a kvalitná pracovná sila. Hagenmeyer tiež dodal, že v rovnakej lokalite bude mať prevádzku aj materský koncern Getrag. Bude v nej vyrábať motocyklové prevodovky, ktoré v súčasnosti produkuje v Nemecku.

GETRAG Ford Transmissions je spoločným podnikom nemeckej firmy Getrag a amerického automobilového koncernu Ford. Celosvetovo zamestnáva asi 3 900 ľudí. Ročne vyprodukuje 1,8 milióna prevodoviek pri obrate približne na úrovni 1 miliardy eur. Medzi jeho hlavných odberateľov patria najmä značky koncernu Ford ako Volvo, Land Rover, Jaguar alebo Mazda.

Podľa analytika ING Bank Jána Tótha by investícia nemeckej firmy GETRAG Ford Transmissions mala znamenať dočasné zvýšenie potenciálneho rastu slovenskej ekonomiky o 0,1 % v rokoch 2007 až 2009 a zlepšenie čistého salda zahraničného obchodu ilustratívne asi v objeme 0,2 až 0,4 hrubého domáceho produktu (HDP). V prípade veľmi intenzívnych dodávateľských vzťahov so slovenskými firmami by sa celkový pozitívny efekt podľa Tótha mohol ešte zlepšiť.

(1 EUR = 39,223 Sk)


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/