(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Konkoly: Minister hospodárstva splnil sľub, že do Kechneca príde veľký investor
@ Aktuálne -> Región     Dec 03 2004 - 08:00 GMT
Kechnec (TASR) - Nemecká spoločnosť GETRAG Ford Transmissions dostane na výstavbu závodu v priemyselnom parku v Kechneci v okrese Košice-okolie 53-hektárovú výmeru. Po podpísaní kúpno-predajnej zmluvy by mali začať stavebné práce začiatkom apríla 2005. Predchádzať im bude stavebné konanie na inžinierske siete a samotné výrobné haly.

Pre TASR to včera uviedol starosta obce Jozef Konkoly s tým, že po približne ročnom rokovaní sa podarilo dohodnúť všetky podmienky týkajúce sa hlavne zamestnanosti a zástavby územia, ktorá bude dokonca nad požiadavky samosprávy.

Podľa Konkolyho minister hospodárstva SR Pavol Rusko splnil sľub, že do Kechneca musí prísť veľký investor. Kladne hodnotí aj postoj vlády, "ktorá si skutočne vzala k srdcu východné Slovensko a ľady sa pohli".

Ukazuje sa však, že na Slovensku sú síce priemyselné parky, ale iba pre malé a stredné podniky, povedal starosta. Podľa neho príchod Fordu potvrdil, že kechnecký priemyselný park má svetové parametre a investor keď príde, "má na čo pozerať". Je presvedčený, že postupne naplnia park investormi na deklarovaných 10 000 až 35 000 pracovných miest.

Konkoly pri realizovaní projektu spoločnosti Ford neočakáva závažnejšie problémy a prekážky. "Doladiť" ešte treba 20 % kúpnych zmlúv na pozemky. Na adresu majiteľov, ktorí nerešpektujú cenu podľa znaleckého posudku, uviedol, že v takomto prípade by sa mali spolupodieľať na investíciách, ktoré pozemok zhodnocujú. Podľa starostu chýba legislatíva, ktorá by umožňovala účinné vyvlastňovanie pozemkov vo verejnom záujme. Situáciu v Žiline považuje za "umelo vyvolanú a účelovú".

GETRAG Ford Transmissions plánuje rozbehnúť v priemyselnom parku Kechnec výrobu prevodoviek. začiatkom roka 2007 Výstavba závodu by sa mala začať v polovici budúceho roka. Ako na dnešnej tlačovej besede informoval minister hospodárstva Pavol Rusko, plánovaná investícia predstavuje 300 miliónov EUR, v prepočte asi 11,77 miliardy Sk. Ide o doteraz najväčšiu investíciu na východnom Slovensku.

Spoločnosť očakáva ročný obrat na úrovni 300 až 400 miliónov eur. V novej prevádzke sa priamo vytvorí asi 1 000 pracovných miest, v oblasti subdodávok 1 000 až 1500. Investičné stimuly by nemali prekročiť 3 miliardy Sk.

V kechneckom priemyslenom parku už pôsobia traja zahraniční investori a zamestnávajú vyše 1 000 pracovníkov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/