(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mesto Košice dostane o 203 miliónov korún menej
@ Aktuálne -> Verejná správa     Dec 03 2004 - 09:40 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Vláda schválila nariadenie o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov fyzických osôb územnej samospráve. Pre Košice bol schválený koeficient 1,5 čo znamená, že po prepočte výnosu dane z príjmov fyzických osôb na rok 2005 dostane 1 mld. 202 mil. 128 tisíc korún. Táto suma je o 203 mil. 417 tisíc korún nižšia, ako sú tohtoročné príjmy mesta zo štátnych dotácií na originálne kompetencie pre školstvo, mestskú verejnú dopravu, náhradu za podielové dane a originálne kompetencie pre opatrovateľskú službu.

Mesto Košice žiadalo o koeficient 1,94. Takáto výška by zohľadňovala plnenie funkcií druhého najväčšieho slovenského mesta s viac ako 235 tisíc obyvateľmi. Mesto plní dôležité funkcie nielen k trvalo prihláseným občanom, ale aj k niekoľkým desiatkam tisícok študentov, pracujúcich a návštevníkov, ktorí do mesta denne prichádzajú a konzumujú jeho služby bez toho, aby za ne zaplatili prostredníctvom svojich daní (napr. zľavy na cestovnom dostávajú rovnako študenti s trvalým i prechodným pobytom). Mesto výrazne pocíti predovšetkým výpadok dotácie na mestskú hromadnú dopravu, ktorá vlani prekročila 386 miliónov korún.
Ak chce mesto zabezpečiť základné funkcie, bude musieť hľadať vlastné zdroje na naplnenie rozpočtu. Občania pocítia zhoršenie situácie predovšetkým cez zvýšenie dane z nehnuteľnosti od 1. januára 2005. Nárast dane z nehnuteľnosti môže byť v niektorých prípadoch až stopercentný. O všeobecných záväzných nariadeniach o miestnych daniach bude rokovať mimoriadne mestské zastupiteľstvo v utorok 7. decembra 2004.

„Proces fiškálnej decentralizácie sme podporili, pretože po presune kompetencií v ňom vidíme možnosť prehľadnejšieho hospodárenia s prostriedkami tam, kde to priamo vnímajú občania. Schváleným nariadením vlády však získali malé obce na úkor väčších, predovšetkým krajských miest. Veľkostný koeficient, ktorý pre Košice stanovilo nariadenie vlády, neodzrkadľuje postavenie druhého najväčšieho slovenského mesta. Naopak, vážne ohrozuje zabezpečenie vitálnych funkcií mesta - dopravy, osvetlenia, čistoty, bezpečnosti, nakladania s odpadmi, školstva. Podarilo sa nám stabilizovať finančnú situáciu v meste, znížiť úrokové sadzby za bankové úvery, naše snahy ocenili banky i minister financií. Pracne sme tri – štyri roky pracovali na zlepšení situácie, ale pri pohľade do budúcnosti cítime veľmi vážne ohrozenie celého nášho snaženia,“ poznamenal primátor Zdenko Trebuľa.

Mesto Košice, tak ako ostatné slovenské obce a mestá, čakalo na schválenie vládneho nariadenia, aby mohlo začať zostavovať rozpočet na budúci kalendárny rok.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/