(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Zápasenie: Voľnoštýliar Jozef Lohyňa zápasníkom storočia na Slovensku
@ Aktuálne -> Šport     Dec 13 2004 - 08:24 GMT
Košice (TASR) - Storočnicu organizovaného zápasenia na Slovensku si v nedeľu pripomenuli v jeho kolíske - Košiciach, kde v roku 1904 zapustil tento olympijský šport svoje korene vo vtedajšom KAC Košice. V historickej budove radnice prijal vedúcich predstaviteľov Slovenského zväzu vzpierania a viaceré veľké bývalé aj súčasné zápasnícke osobnosti primátor mesta Košice Zdenko Trebuľa.

Hlavná časť slávnostného programu, ktorý v spolupráci so SZZ pripravil ZK Lokomotíva Košice, sa uskutočnila vo vynovenej reprezentačnej sále košickej starej radnice, kde sa stretlo niekoľko generácií slovenského zápasenia. Najzaslúžilejší zápasníci, tréneri, rozhodcovia a funkcionári prevzali pamätné plakety.

S veľkým záujmom sa stretol krst knižnej publikácie "100 rokov zápasenia na Slovensku" Igora Machajdíka a kol., ktoré vydalo Slovenské pedagogické nakladateľstvo. Spestrením bola videoprojekcia z osláv 90. výročia, ktoré sa rovnako uskutočnili v Košiciach i dokumentárne zábery z najväčších úspechov slovenského zápasenia. O kultúrny program sa postarala skupina Drišľak.

Najväčší potlesk zožal bývalý vynikajúci voľnoštýliar, prievidzský zápasník Jozef Lohyňa, ktorého pri tejto príležitosti vyhlásili za najlepšieho slovenského zápasníka storočia. "Som rád a hrdý na to, čo som dosiahol. Každý úspech bol výsledkom tvrdej driny, neúspechy a to zlé časom prebolí," povedal skromne J.Lohyňa, bronzový medailista z OH 1988 v Soule. Najlepším slovenským zápasníkom roku 2004 sa stal Attila Bátky z Dukly Trenčín, prvý nositeľ Ceny Jozefa Herdu, legendárnej postavy slovenského zápasenia. Najúspešnejšími klubmi na Slovensku sa v tomto roku stali Dunajplavba Bratislava, ZK Lokomotíva Košice a ZK Gabčíkovo.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/