(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
SVET ZABUDNUTEJ ELEKTRÓNKY

výstava pri príležitosti 100 rokov od vynájdenia najjednoduchšej elektrónky - diódy
@ Kultúra -> Výstavy     Dec 15 2004 - 13:46 GMT

15. 12. 2004 - 2. 2. 2005

Slovenské technické múzeum

Dôkazom toho, že elektrónka nepatrí len do dejín, ale že je iba trochu "zabudnutá" je aj táto výstava.

Elektrónka je zázračný výtvor ľudského umu a klenot techniky a vďačíme jej za veľa, pretože bez elektrónok by sme nemali rádio, televíziu a ďalšie vymoženosti modernej techniky.

Dvadsiate storočie môžeme nazvať aj storočím elektrónky. Tieto elektronické prvky do značnej miery zmenili postavenie a význam elektrotechniky a elektroniky v priebehu prvej polovice 20. storočia. Od päťdesiatych rokov ich význam postupne klesal a boli nahradzované polovodičovými prvkami.

Elektrónka je elektronický aktívny prvok, ktorý pracuje na princípe riadenia toku elektrónov, vytvoreného tepelnou emisiou vo vákuu. Pôvodný hovorový názov "lampa", ktorý sa používal, bol odvodený od samotného vzhľadu prvku a je taktiež skratkou plného označenia "elektrónová lampa, príp. rádiolampa". Prvé elektrónky boli totiž iba upravenými žiarovkami, na ktoré sa aj trochu podobali. Označenie "elektrónka" však lepšie vystihuje samotnú funkciu prvku i princíp činnosti.

Napriek tomu, že éra elektrónok už skončila, s niektorými elektrónkami sa v súčasnosti ešte stretávame prakticky denne. Z prevažnej väčšiny odborov elektroniky boli elektrónky už spoľahlivo a účelne vytlačené polovodičmi. Avšak obrazovka televízora či bežného PC monitora, zatiaľ nie je nič iného, než špeciálne upravená elektrónka. Ale aj tu vývoj napreduje a obrazovka je postupne nahradzovaná modernými LCD, alebo plazmovými zobrazovačmi. Podobná situácia je aj v oblasti osciloskopov, spektroskopov, ktorými je možné sledovať priebehy elektrických signálov na obrazovke.

Napriek tomu, že vývoj kráča dopredu a zvyčajne sa nevracia technika k prekonaným riešeniam, v prípade audio zosilňovačov nachádzajú elektrónky stále uplatnenie. V súčasnosti vyrábané elektrónkové zosilňovače používajú hudobné skupiny - gitaristi pre svoj charakter a farbu zvuku, ktorá je podmienená výlučne tvarom zvukovej vlny. Tóny znejú mäkko ak je málo harmonických tónov. Teplú farbu zvuku máme v sebe zakódovanú ako prirodzenú.

Ïalšie využitie elektrónky je napr. u koncového stupňa rozhlasového vysielača, ktorý je osadený elektrónkami. Rovnako koncové stupne veľkých televíznych vysielačov sú osadené špeciálnymi elektrónkami, ktoré ale s bežnou elektrónkou majú spoločný len názov a princíp činnosti (u klystrónov už nie je tento princíp). Televízne kamery sú osadené špeciálnymi snímacími elektrónkami. Ïalšia elektrónka, ktorú máme priamo doma v kuchyni, je obľúbená mikrovlnná rúra, v ktorej zdrojom kmitočtu 2,4 GHz a výkonu 800-1200 W je práve špeciálna elektrónka, magnetrón. Elektrónky umožnili rozvoj komunikácií, rádiotechniky a elektroniky.

V začiatkoch elektroniky predstavovali elektronické zariadenie hlavne rozhlasové prijímače, rozhlasové vysielače a zariadenia pre rádiovú techniku. Je potrebné obdivovať um a technickú invenciu konštruktérov prvých rádioprijímačov. Staré elektrónkové rádioprijímače si zaslúžia patričnú úctu, veď to boli prístroje, ktoré vydržali hrať aj päťdesiat rokov.
autori výstavy

Ing. Jozef Roman, Libuša Göõzová
odborný referát elektrotechniky STM


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/