(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Oprava pretrhnutej hrádze na Ondave si vyžiadala zhruba 40 miliónov korún
@ Aktuálne -> Región     Dec 17 2004 - 12:53 GMT
Košice/Michalovce 17. decembra (TASR) - Hrádza na ľavom brehu Ondavy, ktorá sa počas letných povodní pretrhla pod náporom vody, je obnovená. V prípade, že by sa opakovala obdobná situácia, k jej opätovnému pretrhnutiu by už nedošlo.

Hrádza je zrekonštruovaná, v mieste prietrže je dosypaná do projektovaného profilu s kótou 104,7 metra nad morom a mala by vydržať nápor vody. Jej dosypávanie, ktoré si vyžiadalo vyše 60 tisíc metrov kubických zeminy, ukončili ešte v októbri. "Samotná oprava hrádze stála do konca novembra zhruba 40 miliónov korún. Očakávame, že bude potrebné vynaložiť ďalšie prostriedky v rámci zabezpečovacích prác, pretože tam ešte stále trvá druhý stupeň povodňovej aktivity a následne potom pripravíme návrh na celkové riešenie povodňovej bezpečnosti Ondavy a určite to budú stovky miliónov," uviedol dnes pre TASR riaditeľ košického Slovenského vodohospodárskeho podniku Vladimír Kundrát. Dodal, že k odvolaniu druhého stupňa povodňovej aktivity dôjde pravdepodobne v jarných mesiacoch pod odtoku vôd z topiaceho sa snehu.

Pre odvolanie povodňového stupňa je potrebné zabezpečiť spevnenie čerstvo nasypaného telesa hrádze v mieste prietrže, sanovať miesta výverov a priesakov a opraviť korunu pravobrežnej hrádze. Ïalej bude potrebné vyčistiť prietočný profil, odstrániť nánosy a porasty v oblasti čerpacej stanice Hraň.

Súčasné klimatické podmienky už neumožňujú pokračovať v ďalších stavebných prácach na hrádzi. Momentálne v blízkosti stavby odstraňujú krovinaté porasty. Ïalšie práce rozbehnú vodohospodári až na jar budúceho roka.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/