(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Matka zavraždených detí z Tušíc sa dočkala zadosťučinenia až od Najvyššieho súdu
@ Aktuálne -> Región     Dec 20 2004 - 08:09 GMT
Košice (TASR) - Po takmer dvoch rokoch od tušickej tragédie, ktorá je na Slovensku pravdepodobne najznámejším prípadom domáceho násilia, sa matka dvoch zavraždených detí dočkala zadosťučinenia. Najvyšší súd SR zrušil uznesenie Krajského súdu i rozsudok michalovského okresného súdu a prikázal mu, aby prípad znovu prejednal a rozhodol.

Nešťastie sa stalo presne na Silvestra v roku 2002 v obci Tušice, kde vlastný otec pred domom svokrovcov zastrelil ročného syna a päťročnú dcéru a sám potom spáchal samovraždu. Bolesť matky znásoboval fakt, že hoci sa niekoľko dní pred tragédiou opakovane obrátila na políciu, tiesňovou linkou a osobne oznámila službukonajúcim policajtom v Michalovciach i Trhovišti že sa manžel nelegálne držanou pištoľou vyhráža zabitím detí, nezabránili ich usmrteniu.

Okresný súd v Michalovciach i odvolací košický krajský súd však nenašli ani nepatrný stupeň spoločenskej nebezpečnosti na nečinnosti policajtov, ktorí vedeli o hrozbách a neurobili takmer nič, aby zabránili ich naplneniu. Zanedbali pritom celý rad základných služobných povinností. Okrem iného po oznámení nevyslali na miesto činu výjazdovú hliadku, nezaistili a neodzbrojili muža a neprelustrovali zbraň. Závažnou chybou sa ukázalo neprijatie a nezaevidovanie ústneho trestného oznámenia matky detí. Podľa advokátky Ivety Rajtákovej, týraná, vtedy ani nie 30-ročná žena, ktorá sa bála podpísať trestné oznámenie, sa však právom domnievala, že povinnosťou polície bolo aj po ústnom oznámení ochrániť životy jej detí. Potvrdil to až Najvyšší súd SR. Reagujúc na sťažnosť generálneho prokurátora, ktorý upozornil na pochybenie oboch súdov, v rozsudku konštatoval, že došlo k porušeniu zákona v prospech obvinených policajtov. NS zrušil uznesenie KS i rozsudok michalovského OS a prikázal mu, aby prípad znovu prejednal a rozhodol.

Rozsudok senátu NS, ktorému predsedal Štefan Michálik, je významný svojou širšou platnosťou. Okrem iného sa v ňom zdôrazňuje, že aj ústne podanie fyzickej osoby, nasvedčujúce spáchaniu trestného činu, je policajným orgánom prijaté už v momente, keď sa mu stane známym. Policajný orgán je potom povinný konať z úradnej povinnosti. V tejto súvislosti NS pripomenul, že úlohou príslušníkov policajného zboru je aj odhaľovať trestné činy a zaisťovať páchateľov. Tento právny aspekt zákona o policajnom zbore však oba nižšie súdy pri svojej rozhodovacej činnosti opomenuli.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/