(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košice majú železničnú stanicu s monitorovacím systémom
@ Aktuálne -> Verejná správa     Dec 22 2004 - 14:57 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) –Železničná stanica v Košiciach má od dnešného dňa monitorovací kamerový systém. Košická železničná stanica sa tak stala prvou na Slovensku, ktorá je komplexne chránená vnútorným monitorovacím systémom. (Bratislavská stanica monitoruje len predstaničný priestor a toalety.) Ide o jeden z modulov projektu Košice - bezpečné európske mesto.

Monitorovací systém prostredníctvom bezpečnostných kamier bol vybudovaný z účelovo viazaných prostriedkov rady vlády SR pre prevenciu kriminality, ktoré získalo mesto Košice prostredníctvom krajského úradu. Na základe prijatej stratégie prevencie kriminality mesta Košice sa prostriedky pridelené v roku 2004 sústredili na vybudovanie monitorovacieho systému v jednej z najdôležitejších vstupných brán do mesta. Železničnou stanicou denne prechádza až stotisíc ľudí, sústredenie pozornosti na tento strategický bod má pre mesto prioritu.

Monitorovací systém má 12 stacionárnych i pohyblivých kamier, ktoré 24 hodín pokrývajú celú plochu stanice i priestor pred ňou. Kamery sledujú obidve úrovne stanice – prízemie i poschodie. Ich umiestnenie vychádzalo z požiadaviek polície i skúseností, ktoré miesta sú na železničnej stanici najkritickejšie z hľadiska páchania trestnej činnosti (neustále je sledovaný napr. priestor pokladní).

Mesto Košice má v centre mesta inštalované štyri bezpečnostné kamery - tri na Hlavnej ulici a jednu na Dominikánskom námestí. Zriadením monitorovacieho systému na železničnej stanici zmenilo filozofiu, pretože sa rozhodlo zabezpečiť vstupné brány do mesta. Letisko je vybavené vlastnými prostriedkami, cieľom bola preto druhá vstupná brána – železničná stanica. Ïalším krokom by v rámci koncepcie mala byť ochrana cestných vjazdov do mesta, v prvom rade na hlavných cestných ťahoch na východ a západ.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/