(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Nižnej Myšli pripravujú reinštaláciu archeologického múzea z doby bronzovej
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     Dec 27 2004 - 10:45 GMT
(TASR) - Tri praveké kostrové hroby obohatia reinštalovanú expozíciu obecného múzea, ktorú pripravujú na otvorenie v závere roka v Nižnej Myšli v okrese Košice - okolie, známej výnimočnou archeologickou lokalitou z doby bronzovej.

Bude medzi nimi aj atypický hrob muža z privilegovanej vrstvy, ktorému zrejme na znak pomsty, alebo obáv z návratu pochovaného znetvorili tvár, uviedol dnes pre TASR vedúci výskumu Ladislav Olexa z košického pracoviska Archeologického ústavu SAV.

Unikátny nález sa koncom tohtoročnej - už 28. archeologickej sezóny v Nižnej Myšli - podaril nemeckému archeoturistovi Ulrichovi Friesovi. Do reinštalovanej expozície múzea pribudne aj hrob chlapca v drevenom sarkofágu a dvojhrob ženy s dieťaťom.

Opevnená osada s pohrebiskom v Nižnej Myšli patrila v staršej dobe bronzovej medzi najvýznamnejšie centra takzvanej otomanskej kultúry na území dnešného Slovenska. Ako informoval Olexa, archeológovia preskúmali zatiaľ viac než tretinu lokality a odkryli 744 hrobov. Nálezy dokumentujú vyspelosť vtedajšej civilizácie a vysokú remeselnú zručnosť jej obyvateľov, najmä v metalurgii farebných kovov, keramike a výrobe nástrojov. Perspektívnym zámerom je rekonštruovať osadu a vytvoriť v Nižnej Myšli archeologický skanzen, dodal archeológ.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/