(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Darcovia krvi v Košiciach dostali na transfúzke renovované priestory
@ Aktuálne -> Medicína     Dec 31 2004 - 08:22 GMT
Košice (TASR) - Darcovia krvi v Košiciach dostali deň pred Silvestrom poďakovanie za svoju ľudskosť v podobe rekonštruovaných priestorov Fakultného transfuziologického oddelenia (FTO) na Triede SNP.

Nová čakáreň a šatňa pre darcov, vrátane prijímacieho pultu, vznikli v chodbových priestoroch a stáli takmer 500 tisíc korún. Tri štvrtiny sumy pritom tvorili sponzorské dary. Pôvodnú čakáreň muselo oddelenie odovzdať pre potreby pacientov Kliniky hematológie a onkohematológie. "Pri tej príležitosti sme z chodieb vytvárali krásne priestory hodné darcov krvi. Pre hematologickú ambulanciu sa totiž urobili priestory pre pacientov, na darcov sa žiaľ, trošku zabudlo," konštatovala primárka FTO Jitka Mačalová. Podľa jej slov si to zaslúžia, pretože len počas tohto roka ich prišlo na FTO takmer 15 700.

Medzi "dobrými ľuďmi", ktorí podľa slov primárky pomohli transfúzke, bola aj architektka Zuzana Sceranková, ktorá pripravila návrh prestavby. Pozoruhodný je najmä drevený pult pripomínajúci tvarom srdce. Podľa Mačalovej to nie je náhoda, pretože tam, kde sa rozdáva láska, patrí aj jej symbol.

Priestory transfúzky požehnal držiteľ diamantovej Jánskeho plakety košický arcibiskup Alojz Tkáč. Krv daroval 90-krát a ako uviedol, zhostil sa tejto služby veľmi rád, pretože darovať krv znamená zachrániť život alebo prinajmenšom zdravie. "Ja som chodil, dával krv a musím povedať, že sú to príjemné pocity, pretože vedomie, že niekomu pomôžete, je veľmi hrejivé. No a najradšej som bol vtedy, keď som prišiel úplne neznámy," dodal arcibiskup.

Košická transfúzka má v súčasnosti dosť krvi aj vďaka Vianočnej kvapke krvi. Zorganizoval ju košický Územný spolok SČK a od 13. decembra do dnešného dňa prišlo 740 darcov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/