(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Novoročný príhovor primátora mesta Košice Zdenka Trebuľu
@ Aktuálne -> Verejná správa     Dec 31 2004 - 09:52 GMT
Vážení spoluobčania, milí Košičania!

Je tu čas, keď sa stretávajú rodiny, príbuzní, známi, keď si sadáme k spoločnému stolu, aby sme sa tešili z jedinečnej sily, ktorej hovoríme rodinné puto. Vianoce a Nový rok sú obdobím, keď sa každý snaží byť s blízkymi, keď si viac uvedomujeme silu priateľstva, lásky, úcty a obetavosti. To všetko sú hodnoty, ktoré znamenajú veľa aj pre našu veľkú rodinu Košičanov. Sú symbolické pre každého, bez rozdielu viery, národnosti, či príslušnosti k niektorej z ľudských rás. Pre každého z nás je dôležité, aby sa dni napåňali spokojnosťou, ľudskou spolupatričnosťou, osobným uplatnením, dosahovaním vytýčených cieľov.

Pri pohľade na minulý rok, ale najmä na dni, ktoré sú pred nami, je treba povedať, že nadchádzajúce obdobie nebude pre naše mesto ľahké. Začiatkom decembra sme museli dať Košičanom nepríjemný „darček“– zvýšili sme miestne dane. Toto riešenie sme boli nútení urobiť z veľmi prozaického dôvodu. Rozhodnutím vlády získalo naše mesto veľkostný koeficient, ktorý nezohľadňuje množstvo funkcií, ktoré mesto musí pre obyvateľov i návštevníkov zabezpečovať. Je predpoklad, že v roku 2005 bude v mestskej pokladnici chýbať viac ako 200 miliónov korún. Sme nútení nahradiť tento výpadok z vlastných zdrojov. Inak, ako nepopulárnym zvýšením dane to nedokážeme. Verím však, že tento krok k decentralizácii financií bude znamenať jednu dôležitú skutočnosť - budeme sami rozhodovať o tom, na čo peniaze našich občanov pôjdu, ale aj veľmi triezvo zvažovať umiestnenie každej koruny, - jej použitie i výsledný efekt. Kontrola využitia verejných prostriedkov bude na samotných občanoch prostredníctvom volených zástupcov – poslancov miestnych a mestského zastupiteľstva. Samospráve sa dostáva celý rozsah právomocí spravovať veci verejné. Musí to využiť čo najlepšie, na prospech každého občana tohto mesta.

Napriek nepríjemným správam, som rád, že môžem pridať aj povzbudenie. V závere roka sa nám podarilo výrazne zmeniť podmienky reštrukturalizačného procesu. Banky i minister financií reagovali na naše dôsledné kroky znížením úrokových sadzieb, čím sa podarí usporiť desiatky miliónov korún. Tie budeme môcť použiť na spolufinancovanie rozvojových projektov. Dosiahli sme úspech pri získavaní väčších investorov pre priemyselný park Pereš. Podarilo sa nám rozhýbať stavbu, ktorá bola v centre pozornosti veľkej väčšiny Košičanov – zimný štadión sa začal meniť na Košickú arénu. Záver budúcej hokejovej sezóny by už mohol byť pod novou strechou. V priebehu roka by sme mali sledovať prípravné práce na Námestí osloboditeľov, kde vyrastie moderné spoločenské, kultúrne a obchodné centrum Aupark. V decembri pred Vianocami sprístupnili nový terminál košického letiska. Dôležitá vstupná brána do mesta získala skutočné medzinárodné parametre. Metropola východného Slovenska sa pomaly, ale vytrvalo posúva na vyššie pozície. Všetko to je výsledkom práce mnohých ľudí, ktorým záleží na našom meste. Verím, že dosiahnuté úspechy, aj tie, o ktorých som sa nezmienil, pocítia všetci občania.

Z celého srdca želám mestu a predovšetkým Vám, jeho obyvateľom, aby rok, do ktorého vstúpime sme prežívali v tvorivom pokoji. Naši predkovia vždy usilovali o dobré meno svojho mesta. Stáli medzi tými, ktorí presadzovali pokrok a lepšie podmienky pre svojich spoluobčanov. Veľmi si prajem, aby sme si do celého budúceho roka zachovali chuť, odvahu a silu bojovať za svoje záujmy.

Prijmite, prosím, želanie šťastného Nového roka 2005. Nech je vo Vašich rodinách zdravie a pohoda, nech vás neťažia nezamestnanosť a núdza, nech vám robia radosť vaši potomkovia a nech sa dlho môžete tešiť z prítomnosti vašich predkov. Nech anjel z nášho erbu drží ochranný štít nad týmto mestom a nech chráni všetkých jeho obyvateľov.

Šťastný nový rok, milí Košičania!

JUDr. Zdenko Trebuľa


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/