(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Maďarský zbor Csermely pripravuje v Košiciach 7. ročník novoročného koncertu
@ Kultúra -> Koncerty     Jan 04 2005 - 15:07 GMT
Košice 4. januára (TASR) - Tradičný - v poradí už 7. novoročný koncert pripravuje na 8. januára zo svojho najnovšieho repertoáru a hosťujúcich umelcov v Dome umenia košický maďarský spevácky zbor Csermely.

"Je známe, že sme národnostný zbor, ktorý funguje už 30 rokov. Naším cieľom je prezentovať národnostnú kultúru pre obecenstvo i pre maďarskú menšinu žijúcu v Košiciach, preto robíme novoročné koncerty" - uviedol dnes na tlačovej konferencii dirigent Jozef Havasi. Repertoár zostavili tak, že prvá časť bude "vážnejšia, zborová, cirkevného charakteru" a po prestávke nastúpi orchester a "bude to trochu veselšie", keď zaznejú ukážky z opier a operiet Lehára, Straussa, Szirmayho a ďalších skladateľov. Nebudú chýbať originálne vianočné koledy, ktoré hľadajú v archívoch, na záver zaznie Tichá noc.

Hosťom koncertu bude tenorista Oto Klein, sopranistka Katalin Havasi, maďarský organista Balász Szabó, detský spevácky zbor Zvonček a Košický symfonický orchester so sólistkou Veronikou Havasi.

Ako informovali organizátori z občianskeho združenia Csermely, novoročné koncerty sa im pripravujú kvôli finančnej náročnosti čoraz ťažšie a 7. ročník sa bude konať len vďaka finančnej podpore maďarského Ministerstva kultúrneho dedičstva.

V maďarskom speváckom zbore Csermely, známom aj v zahraničí, pôsobí približne 30 spevákov rôzneho veku a profesií. V jeho radoch sú aj nadšenci zborového spevu, ktorí na skúšky i vystúpenia dochádzajú na vlastné náklady z Maďarska. V repertoári má zbor všetky žánre - od gregoriánskych chorálov, cez renesančnú a barokovú hudbu, Bacha, Händela až po černošské spirituály a madrigaly.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/