(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V košickej MHD prechádzajú v časových lístkoch na bezkontaktné čipové karty
@ Aktuálne -> Doprava     Jan 10 2005 - 15:36 GMT
Košice 10. januára (TASR) - Na bezkontaktné čipové karty (BČK), ktoré postupne nahradia doteraz využívané papierové cestovné doklady pre časové (predplatné) cestovné lístky, prechádza ako posledný zo slovenských miest s mestskou hromadnou dopravou (MHD) Dopravný podnik mesta Košice (DPMK).

K dnešnému dňu si zakúpilo BČK takmer 8 700 Košičanov z približne 75 000 cestujúcich, ktorí využívajú časové predplatné lístky. Podľa vedúcej marketingového oddelenia DPMK Jany Maliarovej je to málo vzhľadom na to, že od 1. apríla už papierové kmeňové listy a časové kupóny vydávať nebudú. Jednorazové cestovné lístky platia naďalej.

Predaj BČK začali 1. decembra 2004 a štyri mesiace je dostatočný čas na to, aby si používatelia MHD mohli BČK zakúpiť a rozložiť si náklady na samotnú kartu a cestovné, uviedla Maliarová. Ako ďalej informovala, cena karty je 160 Sk, je osobným vlastníctvom majiteľa a platí päť rokov. Kartu si môže používateľ "nabiť" na pracoviskách DPMK podľa svojich požiadaviek na 24 hodín, týždeň, mesiac, štvrťrok a polrok s "kåzavým" časom platnosti, čo je oproti doterajšiemu systému ďalšou pozitívnou zmenou. Karta obsahuje aj informácie o zákonných či komerčných zľavách. V prípade straty kredit prenesú majiteľovi na novú kartu, ktorú si opäť musí zaplatiť. Výšku kreditu a jeho časovú platnosť si môže cestujúci elektronicky skontrolovať na pracoviskách DPMK. Na kontrolu pasažierov s BČK v dopravných prostriedkoch používajú kontrolóri špeciálne čítacie zariadenie. Maliarová nepredpokladá, že s BČK sa zvýši počet čiernych pasažierov, pretože "to závisí od poctivosti každého cestujúceho".

Podľa jej slov je zavádzanie BČK v MHD prvým krokom k tomu, aby jeden takýto cestovný doklad mohli cestujúci využívať aj v ostatných druhoch verejnej dopravy - podnikoch SAD či na železnici. V súčasnosti DPMK rokuje s košickou Technickou univerzitou, aby jej študenti mohli svoje študentské karty využívať aj ako doklady v MHD.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/