(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
„U Löfflera Alexander Eckerdt“
@ Aktuálne -> Medicína     Jun 06 2002 - 14:22 GMT
6. 6. - 20. 8. 2002

Múzeum Vojtecha Löfflera

Alexander Eckerdt sa narodil 6. júla 1932 v Košiciach, zomrel 24. augusta 1992 v Košiciach. Vzťah ku grafickej tvorbe si vytvoril už v mladom veku, keď bol litografickým učňom v tlačiarenskom závode v Košiciach. Neskôr, v rokoch 1952 – 1958, študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave na oddelení grafiky u profesora Vincenta Hložníka.

Celý život tvoril v Košiciach, kde aj pôsobil na ľudovej škole umenia. Výrazne ovplyvnil charakter slovenskej grafiky hlavne v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch rokoch minulého storočia. Veľmi dobre ovládal kresbu (známe sú aj jeho „obojruké“ kresby), vytvoril mnoho cyklov založených na práci s perom a tušom.

Jeho tvorba sa vyznačuje zhutnenou poetickou inšpiráciou a cieľavedomým odklonom od tradičného maliarskeho vyjadrenia. Mal mnoho samostatných výstav, z čoho najdôležitejšie boli v Košiciach, Bratislave, Brne a vo vtedajšom Západnom Berlíne.

Alexander Eckerdt patrí k najvýznamnejším predstaviteľom košického výtvarného života druhej polovice 20. storočia a bol iniciátorom tvorivej skupiny Roveň. Poetická inšpirácia je aj leitmotívom výberu dvadsiatich grafických listov, ktoré sú vystavené v Múzeu Vojtecha Löfflera. Pochádzajú zo súkromnej zbierky a sú vzácnym dokladom jeho tvorby konca 80-tych rokov minulého storočia. Eckerdt sa díva a odhaľuje svet pod nánosom každodennej reality, túto schopnosť spája s citlivou a jednoduchou kresbou. Väčšina z týchto grafických listov je v podstate originálom, pretože umelec vstupuje do kresby jemnou stopou farby, čím akoby ukončil svoju výtvarnú myšlienku.

Od poslednej súbornej výstavy kresieb Alexandra Eckerdta ubehlo už štrnásť rokov. Konala sa vo Východoslovenskej galérii a kurátorom bol Gabriel Kladek. Práve väčšinu týchto kresieb možno opäť zhliadnuť na predstavovanej výstave. Eckerdtova tvorba ešte len čaká na súborné zhodnotenie, ale svojou kvalitou ďaleko prekračuje hranice „strednoprúdovej“ tvorby, v intenciách ktorej v tej dobe pracovala väčšina výtvarníkov. Pri pohľade na Eckerdtove kresby pociťujeme nadčasovú hodnotu týchto diel, ktoré určite oslovia aj diváka v 21. storočí.

Kurátor výstavy Peter Tajkov


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/