(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košická zoo sa rozrástla o dve šesťmesačné levie sestry
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     Jan 12 2005 - 07:39 GMT
Košice (TASR) - Košická zoologická záhrada sa dnes rozrástala o nový druh zvierat. Obohatili ju dve šesťmesačné levice, ktoré ako dar k jej 25. výročiu založenia venovala zoo z maďarskej Nýiregyház-y.

Levie sestry, ktoré sa narodili vlani 16. júna, dnes odobrali od matky a podvečer doviezli do Košíc. Už v stredu ich budú môcť cez presklenú stenu obdivovať návštevníci. Podľa riaditeľa košickej zoo Karola Semana si mláďatá z rodiska doniesli mená Katka a Zuzka, bude však záležať na ich ošetrovateľke Erike Karafovej, či si ich osvojí, alebo levice pomenuje inak.

Košická zoo, tretia najväčšia v Európe, vo svojom chove doteraz levy nemala. Jej raritou a pýchou sú medvedie pätorčatá, ktoré sa narodili v januári 2002 a sú zapísané v Guinnessovej knihe rekordov. Podľa Semana medvieďatá síce zoo najviac zviditeľnili, z chovateľského hľadiska si však cení najmä prácu s huculskými koňmi. Ich chov bol ocenený a zaradený do genochovu SR ako zviera, ktoré je možné používať v reprodukcii. Medzi vzácne chované druhy patria aj hrošík libérijský, kôň Przewalského, kulany, ktoré už nežijú vo voľnej prírode či kamzíky alpské. Košická zoo má výmeru 288 hektárov a chovajú v nej vyše 140 druhov zvierat z piatich kontinentov s vyše 800 jedincami. Doteraz ju navštívilo približne 1,5 milióna ľudí.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/