(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
"Mnoho kriku pre nič" v Štátnom divadle Košice
@ Kultúra -> Divadlo     Jun 07 2002 - 10:21 GMT
"Jeho prenikavý vhľad do ľudského chovania zostáva stále platný. Žiadny dramatik nepoužíval jazyk tak účinne ako Shakespeare. Jeho obrazný básnický dialóg nielen vyvoláva špecifické emócie, nálady a idey, ale vytvára sieť zložitých asociácií a konotácií, presahujúcich bezprostrednú dramatickú situáciu..."

Takto je popisovaná shakespearovská dramaturgia v bulletine Štátneho divadla Košice, ktorý je avízom na dnešnú premiéru inscenácie jeho hry "Mnoho kriku pre nič". Ïalej sa píše: "Táto hra patrí k najobľúbenejším komédiám autora. Za jej ústrednú dvojicu postáv sa vždy pokladali Beatrice a Benedick, ktorí už od Shakespearovej doby slúžili ako vzor duchaplného a vtipného ľúbostného páru... Mnoho kriku pre nič ukazuje ľudí, ako robia chyby a ako sa znich učia a ako ich to vedie k sebapoznaniu, ale ako to už býva, jedna postava na konci ostáva bokom, izolovaná vo svojej neschopnosti poučiť sa... V hre sa skúmajú rôzne typy lásky, ale skutočný rozdiel je tu medzi romantickou, konvenčnou láskou Hero a Claudia, a excentrickou výstrednou láskou Beatrice a Benedicka...

Hra zdanlivo sľubuje ľahkú zábavu, ale za príbehom sa skrýva nepríjemná skúsenosť. Príbeh vojaka, ktorý sa dá oklamať svojím kolegom a uverí v to, že ho podviedla milovaná žena, nachádza neskôr prepracovanú tragickú verziu v Othellovi..."
Ako povedal režisér inscenácie Roman Polák, Shakespeare si vo svojich hrách požičiava motívy - v Mnoho kriku pre nič nájdete balkónovú scénu z Rómea a Júlie. Ïalej Roman Polák touto inscenáciou chce inteligentne zabaviť diváka, ukázať mu niečo pozitívne, humorné, pekné. Zabaviť i čosi povedať.

"Hoci je to komédia slova, ľudia si prídu na svoje i pohľadom. Vyvažujú to kostýmy a scéna /Marija Havran a. h./" Režisér zasahoval do textu šťavnatejšími, pre súčasníka prijateľnejšími slovnými zvratmi, ale shakespearovsku patinu zanechal. Na tvorbe inscenácie sa podieľali dirigent Karol Kevický, šéf baletu Ondrej Šoth a samozrejme herci, z ktorých poniektorí sa mali možnosť popasovať s postavičkami: Henrieta Kecerová dostala v roli Beatrice možnosť prejaviť svoj talent. Pre Mariána Prevendarčíka /Claudio/ bolo ťažšie pojať komickejšie situácie, ale verí, že po niekoľkých reprízach sa v tomto postavení bude cítiť prirodzene. Michal Soltész dostal ďalšiu príležitosť diváka inteligentne a zmysluplne pobaviť. V inscenácii ďalej hrajú: Ivan Krúpa, Attila Bocsársky, Jozef Úradník, R´bert Šudík, Jozef Fila, Peter Gažo, Soňa Petrillová, Adriana Ballová a ďalší.

Dnes o 19. hodine vás teda ŠDK pozýva na zábavu i zamyslenie typu Shakespeare. Príjemný večer.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/