(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Sanácia pretrhnutej hrádze Ondavy si vyžiadala vyše 39 miliónov Sk
@ Aktuálne -> Región     Jan 19 2005 - 07:57 GMT
Košice (TASR) - Vyše 39 miliónov Sk si vyžiadali doterajšie práce na sanácii ľavobrežnej hrádze Ondavy pri Markovciach v okrese Michalovce, ktorú pretrhli veľké prívalové vody po intenzívnych zrážkach na prelome júla a augusta minulého roka.

Nasadením kapacít a intenzitou stavebných prác išlo o doteraz najväčšiu sanačnú akciu košického odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku, uviedol pre TASR jeho technicko- prevádzkový námestník Marián Miščík. Informoval, že aj keď práce nie sú ešte úplne dokončené, v súčasnosti nie je bezprostredné riziko ohrozenia obyvateľstva ani majetku na dotknutom území. V roku 2005 budú vodohospodári pokračovať v prestavbe ľavobrežnej hrádze nad a pod prietržou podľa projektu tak, aby stavba už zohľadňovala aj prívalové vody, ktoré prišli vlani a narušili viac ako 100-ročnú hrádzu. V týchto dňoch klimatické podmienky neumožňujú stavebné práce a pokračuje len odstraňovanie krovia.

Miščík ďalej informoval, že do vyše 300-metrového úseku hrádze zabudovali viac ako 60 000 kubických metrov zeminy. Koruna je spevnená betónovými panelmi. V súvislosti s dosiahnutým stavom prác odvolali 3. stupeň povodňovej aktivity, trvá však naďalej 2. stupeň a jeho odvolanie predpokladajú v jarných mesiacoch po opadnutí veľkých vôd.

Vody Ondavy po pretrhnutí jej ľavobrežnej hrádze zaplavili na prelome júla a augusta rozsiahle územie a spôsobili miliónové škody najmä poľnohospodárom, ale aj na obecnom a súkromnom majetku.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/