(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Tanečné divadlo Carmina burana uvedie v premiére balet ŠD v Košiciach
@ Kultúra -> Divadlo     Jan 20 2005 - 08:00 GMT
Košice (TASR) - Ako tretiu premiéru sezóny uvedie 21. januára balet košického Štátneho divadla tanečné divadlo Carmina burana v dramaturgii Zuzany Mistríkovej.

Baletný večer, sľubujúci mimoriadny umelecký zážitok, sa skladá z dvoch častí - baletu na hudbu Igora Stravinského Svätenie jari a tanečného predstavenia Carmina burana na scénickú kantátu Carla Orffa, informoval na tlačovej konferencii choreograf a režisér Ondrej Šoth. Po predstaveniach Malý princ a Zlé strážené dievča je to opätovný návrat divadla k súčasnému repertoáru.

Najmä vo vzťahu k náročnej Stravinského partitúre považuje Šoth predstavenie za doteraz najťažšie v svojej umeleckej kariére a mimoriadne fyzicky náročné aj pre tanečníkov. "Je to náročná hudba, ktorá nebola pôvodne písaná pre balet. Spracovalo ju veľa choreografov a ja som ju dal do dramaturgického plánu divadla až po presvedčení, že máme na to pripravených interpretov," uviedol režisér.

Carmina burana bolo v Košiciach v roku 1983 aj absolventské predstavenie Šotha a teraz ho robí už po siedmy raz.

Na tvorbe predstavenia sa podieľal ako baletný majster český choreograf a tanečník Vlastimil Harapes, s ktorým košický balet ráta v budúcnosti aj pri realizácii baletného veľdiela Labutie jazero.

Tanečné divadlo Carmina burana venovali košickí divadelníci významnému slovenskému choreografovi, pedagógovi a tanečníkovi Karolovi Tóhtovi, ktorý bol oponentom Šothovho absolventského predstavenia v roku 1983.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/