(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Ústavný súd bude verejne pojednávať sťažnosti najvyšších predstaviteľov NKÚ
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jan 26 2005 - 08:44 GMT
Košice (TASR) - Prvý senát Ústavného súdu dnes bude verejne pojednávať sťažnosti predsedu a oboch podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) proti Národnej rade SR.

Podstatou ich ústavných sťažností, ktoré súd spojil do jedného konania, je porušenie práva zúčastňovať sa na správe verejných vecí a na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok. Poukazujú pritom na ústavné princípy právneho štátu, rovnosti a tiež na ustanovenia, ktoré stanovujú spôsob voľby predsedu a podpredsedov NKÚ a dåžku výkonu ich funkcie. Tá bola pôvodne päť rokov, od 1. júla 2001 je to sedemročné funkčné obdobie. Súčasní predstavitelia najvyššej kontrolnej inštitúcie štátu Jozef Stahl, Danica Borisová a Igor Malý sa sporia s Národnou radou SR v otázke, či sa ich týka predåžené funkčné obdobie alebo nie.

Podľa právneho zástupcu sťažovateľov Tibora Šafárika, novela Ústavy SR z roku 2001, ani v nadväznosti na ňu novelizovaný zákon o NKÚ, neobsahujú prechodné ustanovenia, ktoré by uvádzali, že sedemročné obdobie sa nevzťahuje na súčasných predstaviteľov NKÚ. Pripomína, že ústava v iných súvislostiach, ktoré sa týkajú ústavných činiteľov, prechodné ustanovenia uvádza. Preto je presvedčený, že "mlčanie" ústavy znamená, že sa Stahlovi, Borisovej a Malému funkčné obdobie predåžilo a má skončiť až v roku 2006.

Parlament bol však iného názoru a vlani koncom novembra do programu zaradil voľbu predsedu a podpredsedov NKÚ. Poslanci NR SR ešte pred samotnou voľbou uznesením rozhodli, že funkčné obdobie Stahla a jeho dvoch podpredsedov uplynie 15. decembra 2004. Následne do funkcie nového šéfa NKÚ zvolili Jána Jasovského a za podpredsedníčku úradu Zoru Dobríkovú. Obaja mali do funkcií nastúpiť 16. decembra.

Novozvolený predseda NKÚ sa však funkcie ujať nemohol. Ústavný súd 15. decembra, po prijatí Stahlovej sťažnosti, vykonateľnosť uznesenia o zvolení Jasovského až do konečného rozhodnutia súdu odložil. Krátko na to stihol rovnaký osud aj novozvolenú podpredsedníčku úradu.

Stahl, Borisová a Malý napadli tie uznesenia NR SR zo 7. decembra 2004, ktorými poslanci rozhodli, že ich funkčné obdobie končí 15. decembra 2004 a že Ján Jasovský bol zvolený za nového predsedu a Zora Dobríková za podpredsedníčku NKÚ. Okrem zrušenia uznesení žiadajú aj značnú náhradu nemajetkovej ujmy. Primeraným finančným zadosťučinením za protiústavný postup parlamentu sú pre Stahla dva milióny korún, pre oboch podpredsedov po 500 tisíc Sk.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/