(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Gabriela Kisová, Katarína Goliašová Krištofová: “SPOLU„
@ Kultúra -> Výstavy     Jan 26 2005 - 09:47 GMT
Východoslovenské múzeum Košice, Hviezdoslavova č.3

Termín: 7.1.2005 – 30.1.2005

Autorky: Gabriela Kisová, Katarína Goliašová Kristofová

Východoslovenské múzeum v Košiciach a autorky Gabriela Kisová a Katarína Goliašová Krištofová pripravili výstavu prác z ich súčasnej výtvarnej tvorby. Obe výtvarníčky študovali v rokoch 1996 -2001 na Katedre výtvarnej výchovy Prešovskej univerzity. Po spoločnom štúdiu sa obe začali venovať vo svojej tvorbe vyhradeným výtvarným techbikám a témam. Na tejto prvej spoločnej výstave možno zhliadnuť práce z posledných rokov, ktoré odzrkadľujú ich momentálne výtvarné pozície.

Gabriela Kisová začala po absolvovaní štúdia v Prešove študovať odbor sociológie a vedy o výtvarnom umení a médiach v Konstanz /SRN/, kde žije a študuje doteraz. Popri štúdiu sa však neprestala praktický venovať výtvarnému umeniu. Vystavené práce z jej voľnej tvorby vznikli v rokoch 2004-2004. Sú to prevažne práce na papieri, prevládajúcou technikou je kresba ceruzou. Vďaka svojim širokým výrazovým možnostiam sa táto čierno-biela technika, ktorá kedysi slúžila viac na príravu náčrtov ako hotových diel, stala ideálnym výtvarným prostriedkom. Prevažne nefiguratívne práce sú skôr výsledkom určitého pocitu alebo nálady ako pokusu o vieruhodné zobrazenie skutočného sveta.Okrem čiernobielych kresieb sú vystavené práce vyšívané a vypichované na papieri. Prostredníctvom kombinácie šitej alebo vypichovanej línie s materiálom papier dostali dvojrozmerné práce plastickú kvalitu. Popri tom bol zámer autorky vizuálne sa zamerať na pojem času a jeho plynutia s každým vyšitým stehom.

K ústredným témam Kataríny Goliašovej Krištofovej patrí výtvarne rožšíriť a posunúť hranice bežného média kniha. S térmínom autorskí kniha sa autorka zoznámila už počas svojho štúdia v Prešove, kde sa touto témou zaoberala v rámci viacerých semestrálnych úloh a neskôr vo svojej teoretickej a praktickej diplomovej práci. Záujem o prácu s papierom a knihou ju priviedl v roku 2002 k štúdiu v Ateliéri Papír a kníh na Fakulte výtvarných umení VUT v Brne, kde sa pod vedením Doc.Dr. Jiøího H.Kocmana doteraz rozvíja nielen v umeleckej sfére, ale aj na poli technológie papiera a knihy. Vystavené práce pochádzajú z rokov 2002 -2003 a väčšina z nich vznikla v rámci štúdia v Ateliéri papír a kniha. Tému knihy a písma, resp. typografie, na hranici medzi každodenným účelovým prostriedkom komunikáciea výtvarným dielom spracovala autorka svojrázne napríklad v prácach PAUL KLEE TYPE, ŠPIRÁLA či KNIŽNICA FAREBNÝCH CHUTÍ, ktoré možno zhliadnuť na výstave.

Táto výstava nie je výsledkom spolupráce oboch autoriek na jednom výtvarnom projekte, ale pokusom o zlúčenie dvoch výtvarných pozícií v jednom výtvarnom priestore. Autorky si od spojenia plošných prác umiestnených na stenách a priestorových objektov vo vitrínach sľubujú vzájomnú komunikáciu týchto výtvarných diel.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/