(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Rozhodnutie o funkčnom období vedenia NKÚ zverejní ÚS 31. januára
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jan 26 2005 - 17:46 GMT
Košice 26. januára (TASR) - Rozhodnutie, ktoré vyjasní, aké dlhé má byť funkčné obdobie súčasných predstaviteľov Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) zverejní Ústavný súd SR v pondelok 31. januára.

Po skončení dnešného verejného pojednávania sťažností predsedu NKÚ Jozefa Stahla a podpredsedov úradu Danice Borisovej a Igora Malého to oznámil predseda I. senátu ÚS Lajos Mészáros. V úlohe právnych zástupcov sa zišli dvaja bývalí ústavní sudcovia Tibor Šafárik a Ján Drgonec.

Podstatou sporu Stahla, Borisovej a Malého s Národnou radou SR je otázka, aké dlhé má byť ich funkčné obdobie. V čase ich zvolenia do funkcie v roku 1999 bolo päťročné. Novela Ústavy SR z roku 2001, a v nadväznosti na ňu aj novelizovaný zákon o NKÚ zakotvili pre čelných predstaviteľov najvyššej kontrolnej inštitúcie štátu sedemročné funkčné obdobie. Problémom je, že ústava i zákon "mlčia" o tom, či sa zmenené funkčné obdobie vzťahuje, alebo nevzťahuje aj na súčasných predstaviteľov úradu.

Oba tábory si mlčanie ústavodarcu vysvetľujú rozdielne. "Je dôležité to, čo ústava vynechala zo svojich ustanovení, pretože pri prechode platnosti a účinnosti právneho predpisu sa vždy hovorí, čo so starými a čo s novými ústavnými činiteľmi. V tomto prípade sa tak nestalo. Preto uplatňujeme svoje argumenty, ktoré podporujú tézu, že platný právny stav hovorí o siedmich rokoch. Odvolávať sa na starý platný právny stav - to sa v právnom štáte nerobí," konštatoval Šafárik.

Podľa právneho zástupcu NR SR by však prijatie tejto argumentácie mohlo ohroziť podstatu demokratického fungovania štátu. "Ak Ústavný súd rozhodne, že kedykoľvek, komukoľvek počas jeho funkčného obdobia možno predåžiť volebné obdobie, tak sú vlastne všetky voľby úplne zbytočné," uviedol Drgonec. Pripomenul úvahy autora novely, ktorý nemal v úmysle predåžiť súčasným predstaviteľom funkčné obdobie a tiež, že takéto predlžovanie je v demokratických krajinách skôr neobvyklý postup. Na margo faktu, že prechodné ustanovenia v prípade niektorých ústavných činiteľov spresňujú trvanie funkčného obdobia dodal: "Ústava u niektorých funkcií výslovne funkčné obdobie predåžila. U predsedu a podpredsedov NKÚ nie. Z toho sa nedá usudzovať, že kto mlčí - ten svedčí."

Stahl, Borisová a Malý na ÚS namietli porušenie práva zúčastňovať sa na správe verejných vecí a na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok. Okrem zrušenia uznesení NR SR zo 7. decembra 2004, ktorými poslanci rozhodli, že ich funkčné obdobie končí 15. decembra 2004 a že Ján Jasovský bol zvolený za nového predsedu a Zora Dobríková za podpredsedníčku NKÚ, žiadajú aj náhradu nemajetkovej ujmy. Primeraným finančným zadosťučinením za protiústavný postup parlamentu sú pre Stahla dva milióny korún, pre oboch podpredsedov po 500 tisíc Sk.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/