(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Drgonec: Novozvolení funkcionári NKÚ môžu zažalovať SR v Štrasburgu
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jan 27 2005 - 08:07 GMT
Košice (TASR) - Chybou zákona o Ústavnom súde SR nemohli byť novozvolení funkcionári Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Ján Jasovský a Zora Dobríková vedľajšími účastníkmi ústavného sporu Stahl, Borisová a Malý verzus Národná rada SR.

Na včerajšom pojednávaní ÚS to konštatoval zástupca Národnej rady SR a šéf Ústavnoprávneho výboru Ján Drgonec.

Na pravdepodobnosť, že v dôsledku toho môžu na Európskom súde pre ľudské práva zažalovať Slovenskú republiku pre porušenie práva na spravodlivý proces, dnes upozornil aj ÚS. "Ak Ústavný súd rozhodne o porušení článku 30 vo vzťahu k bývalým funkcionárom, tí, ktorí by mali nastúpiť po nich, budú mať porušené tie isté práva. Tým pádom sa im otvára cesta do Štrasburgu aby tam namietli porušenie svojich práv Slovenskou republikou," uviedol Drgonec. V záujme minimalizácie tohto rizika navrhol, aby ÚS stanoviská Jasovského a Dobríkovej akceptoval ako súčasť vyjadrenia NR SR.

Predseda I. senátu ÚS Lajos Mészáros pripustil, že odklad vykonateľnosti uznesenia o voľbe nových funkcionárov mal na Jasovského a Dobríkovú rovnaký dopad, ako rozhodnutia Národnej rady na sťažovateľov. Preto im dal priestor na písomné vyjadrenia a oboznámil s nimi aj verejnosť.

Jasovský v stanovisku tvrdí, že odkladom nástupu do funkcie až do právoplatného rozhodnutia o Stahlovej sťažnosti, mu tiež vznikla ujma na práve zúčastňovať sa správy vecí verejných. Upozorňuje, že v prípade dlhodobého konania ÚS môže vzniknúť spor o okamih vzniku a zániku funkčného obdobia nového predsedu NKÚ. ÚS žiada, aby Stahlovu sťažnosť zamietol a zrušil opatrenie, ktorým odložil vykonateľnosť uznesenia o voľbe nového predsedu.

Dobríková navyše konštatuje, že uznesenie NR SR o jej voľbe bolo 20. decembra aj vykonané. Tvrdí, že bola uvedená do funkcie a spochybňuje tak dočasné rozhodnutie ÚS o jeho odložení. Práve rozhodnutím ÚS malo dôjsť k porušeniu jej práv garantovaných ústavou. Úradný záznam z rokovania senátu ÚS z tohto dátumu však potvrdzuje, že toto dočasné opatrenie bolo prijaté po telefonickej konzultácii s predsedom NKÚ Jozefom Stahlom, ktorý ÚS potvrdil, že do funkcie uvedená nebola.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/