(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Vyhlásenie predsedu Košického samosprávneho kraja k 60. výročiu oslobodenia Osvienčimu
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jan 27 2005 - 15:24 GMT
Vážení občania.

Dnes si pripomíname 60 – te výročie oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime, ktorý sa stal symbolom antisemitizmu, holocaustu a nenávisti medzi ľuďmi.

Hrozné posolstvo Osvienčimu sa týka všetkých táborov smrti, nielen v Poľsku, ale aj na Slovensku, v Čechách, v Rusku a v celej Európe.

Nevysvetliteľná krivda a nespravodlivosť stále rezonuje v mysliach kultúrnych a demokraticky zmýšľajúcich ľudí ako výkričník tragického osudu židovského obyvateľstva, ktorý sa už nikdy nemôže zopakovať na žiadnom národe.
Len do Osvienčimu bolo deportovaných 50 tisíc Židov zo Slovenska. Je na historikoch, aby objektívne a spravodlivo zhodnotili krivdu a ľahostajnosť s akou sa proces deportácii uskutočňoval. Potrebujeme pravdivé informácie bez ohľadu na to, aké budú bolestivé.

Osvienčim je súčasťou Európskej únie, súčasťou histórie Európanov.

Je len na nás, aby sme spoločný Európsky dom budovali na základe vzájomného dialógu a tolerancie tak, aby Zlo do neho nevkåzlo ani zadnými dverami.

Historickú krivdu už nikdy nenapravíme, môžeme ju však zmierniť a urobiť všetko preto, aby sa už neopakovala.

RNDR. Rudolf Bauer, predseda KSK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/