(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Samosprávne kraje otvoria v Bruseli spoločné centrum
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jan 28 2005 - 13:32 GMT
Samosprávne kraje Slovenska budú mať od 13. apríla jednotné zastupiteľské sídlo v Bruseli. Ako včera informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rudolf Bauer, sídlo sa bude nachádzať na Avenue Cortenbergh 89 neďaleko Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii a Schumanovom okruhu, čiže centra európskej štvrte.

Ide o trojpodlažnú modernú administratívnu budovu s troma garážami, kde bude zastúpený každý z ôsmich samosprávnych krajov. Iniciatívu ohľadom vzniku Slovenského domu v Bruseli prevzal Úrad Košického samosprávneho kraja a v súčasnosti má už podpísanú zmluvu so všetkými ostatnými krajmi.

„To, že všetky kraje Slovenska budú vystupovať spoločne, vidím ako veľkú pridanú hodnotu,“ povedal Rudolf Bauer, pričom poukázal, že nie všetky krajiny EÚ sa dopracovali k rovnako úspešnému výsledku. Napríklad poľské alebo české kraje majú svoje zastúpenia oddelene na rôznych miestach Bruselu. To, že sa slovenské kraje dohodli na spoločnom sídle, vníma podľa R. Bauera aj Brusel veľmi pozitívne.

Úlohou zastúpenia slovenských krajov bude získavanie a sumarizácia informácií o projektoch, do ktorých môžu kraje vstupovať, napomáhať tak vlastnému regionálnemu rozvoju a naviazať prospešné medzinárodné kontakty každého druhu. Rovnako poslúži aj na propagáciu vlastného kraja a poskytovanie informácií pre potencionálnych investorov a pod.

V súčasnosti v budove prebiehajú stavebné úpravy interiéru, čo si vyžaduje cca 3,5 milióna Sk. Každý kraj bude mať vlastnú kanceláriu a vlastného zástupcu. V prípade záujmu sa môžu kraje ľubovoľne dohodnúť aj na spoločnom zástupcovi. Slovenský dom bude mať naviac ešte jedného manažéra pre informácie a komunikáciu, zodpovedného za spoločné projekty. Nájomné za budovu na jeden rok pri rozpočítaní vychádza na 430 000 na kraj.

Ako povedal Rudolf Bauer, názov Slovenský dom je údajne niekým registrovaný, a tak je možné, že sídlo bude vystupovať pod názvom Dom slovenských samosprávnych krajov, prípadne iným obdobným názvom.

Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/