(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Šafárik: Spor o funkčné obdobie vedenia NKÚ zavinili tvorcovia novely Ústavy SR
@ Aktuálne -> Verejná správa     Feb 01 2005 - 08:26 GMT
Košice (TASR) - Triviálna chyba, zanedbanie či absolútny detský kiks tvorcov novely Ústavy SR z roku 2001 sú podľa právneho zástupcu predstaviteľov NKÚ Tibora Šafárika príčinou ústavného sporu o dåžke funkčného obdobia vedenia úradu.

"Nebyť toho, nikto sa nemá dôvod domnievať, že mu ústava dala možnosť uvažovať o predåžení funkčného obdobia," uviedol Šafárik pred novinármi po vyhlásení rozhodnutia Ústavného súdu SR, v ktorom jeho klienti - predseda NKÚ Jozef Stahl a podpredsedovia úradu Danica Borisová a Igor Malý neuspeli.

Podľa ÚS, demokratická legitimita na výkon ústavnej funkcie sa získava iba výslovným aktom alebo ustanovením ústavy či zákona. Pretože novela ústavy i zákona o NKÚ mlčia o osobách, ktoré zastávali v momente ich účinnosti funkcie predsedu a podpredsedov, sťažovatelia legitimitu na výkon funkcií stratili uplynutím päťročného funkčného obdobia, na ktoré boli zvolení, konštatuje ÚS.

Šafárik však tvrdí, že by ústavnú sťažnosť nikdy nepodal, keby nebol presvedčený, že jeho klienti majú pravdu a že sa ich týka predåžené obdobie. Zdôraznil, že demokratickú legitimitu, na ktorú poukázal v rozhodnutí ÚS, vidí v texte platnej Ústavy SR, hovoriacej o sedemročnom funkčnom období.

S rozhodnutím zjavne nespokojný právny zástupca sťažovateľov tiež poznamenal, že v odôvodnení rozhodnutia ÚS vidí viac mimoprávnych, ako právnych dôvodov a že uvažuje o podaní na Európsky súd pre ľudské práva.

Podľa dnešného rozhodnutia I. senátu Ústavného súdu SR sa súčasných predstaviteľov NKÚ netýka predåženie funkčného obdobia na sedem rokov definované novelou Ústavy SR z roku 2001. Nový šéf NKÚ Ján Jasovský a jeho podpredsedníčka Zora Dobríková sa tak môžu ujať svojich funkcií. Funkčné obdobie doterajšieho vedenia bolo totiž päťročné a skončilo sa 15. decembra 2004. Parlament, ktorý 7. decembra minulého roku uznesením rozhodol, že funkčné obdobie šéfa NKÚ Jozefa Stahla a jeho dvoch podpredsedov uplynie 15. decembra 2004 a následne do funkcie nového šéfa úradu zvolil Jasovského a za podpredsedníčku úradu Dobríkovú, podľa súdu neporušil základné práva doterajšieho vedenia.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/