(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Výstavu Kovy a kovospracujúce remeslá otvorili v ŠVK v Košiciach
@ Kultúra -> Výstavy     Feb 04 2005 - 20:03 GMT
Košice 4. februára (TASR) - Tvorivosť a umelecké cítenie dávnovekých pokolení približuje výstava Kovy, kovospracujúce remeslá a cechy na východnom Slovensku, ktorú otvorili dnes v košickej Štátnej vedeckej knižnici (ŠVK).

Pripravili ju z knižných a časopiseckých fondov knižnice na základe výberovej bibliografie Nikoliny Urbančíkovej. Ide o prvú bibliografiu svojho druhu na Slovensku, obsahujúci 655 úplných bibliografických záznamov o monografiách a článkoch zaoberajúcich sa spracúvaním kovov.

Výstava pozostáva z deviatich výstavných panelov. Textové i obrazové dokumenty vytvárajú popri úvodnej prezentácii výberovej bibliografie osem tematických častí - Kovy v živote dávnych predkov, V znamení Keltov a Ríma, Príroda preliata do kovu, Umenie kované v zbraniach, Symboly kresťanstva v lesku a nádhere, Tri zlatnícke „majsterštuky„, Kuté a liate a Cín a meď.

Ako uviedla autorka výstavy Daniela Slezáková získavanie kovov, ich výroba a spracovanie na konečné výrobky vždy patrili k tým najzložitejším procesom ľudskej činnosti a človek sa už v praveku naučil využívať bohaté prírodné zdroje, ktorými východné Slovensko oplývalo. Ako dokumentuje výstava, v priebehu tisícročí svoje metalurgické postupy stále zdokonaľoval. Z kovov si vytvoril nástroje na uľahčenie práce, zbrane na lov, obranu i dobyvateľské účely, súčasti odevov, šperky, ozdobné a umelecké predmety, náradie, prvky architektúry i bytových a výrobných zariadení. Naoko nepoddajný materiál pretváral na predmety rozličných rozmerov a tvarov, často bohato zdobených najrôznejšími technikami.

Výstava nie je rozsiahla, a tak nemôže zaznamenať až takú bohatú tematickú škálu, aká je v bibliografi. Zámerom pracovníkov ŠVK v Košiciach bolo vzbudiť záujem verejnosti o túto oblasť činnosti. Dokumentuje ju množstvo krásnych a odborne i umelecky hodnotných publikácií v knižničnom fonde, ale zároveň aj vzácne pamiatky, ktoré chránia a vystavujú v jednotlivých múzeách po celom východnom Slovensku, dodala Slezáková.

Výstava potrvá do 15. apríla.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/