(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
"Odbory sociálnych vecí sa stali skôr odbormi evidencie a vyplácania sociálnych dávok"
@ Aktuálne -> Verejná správa     Apr 09 2002 - 19:25 GMT
Tlačová beseda ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Petra Magvašiho pri príležitosti jeho pracovnej návštevy Košíc a stretnutia s prednostom KÚ Štefanom Vranovským

V pondelok dopoludia sa v Krajskom úrade Košice na Komenského ulici konala tlačová beseda, na ktorej minister práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Magvaši s prednostom KÚ informovali o výsledkoch svojho pracovného stretnutia. Ako minister Magvaši v úvode zdôraznil, jeho návšteva Košíc spočívala v mapovaní podkladov pre tri témy, ktoré by sa mali zakončiť rozhodnutiami, vydanými z pozície vlády a Národného úradu práce SR.

Prvou témou bola problematika verejnoprospešných prác (VPP) pre nezamestnaných. Druhou témou bol stav zariadení sociálnych služieb pre odkázaných obyvateľov a treťou témou personálna poddimenzovanosť odborov sociálnych vecí na krajskom i okresných úradoch.

"Na našom rokovaní sa jednoznačne konštatovalo, že minuloročný systém zavedenia verejnoprospešných prác pre dlhodobo nezamestnaných sa prejavil kladne. Totiž v Košickom kraji bolo i v minulom roku bolo najviac dlhodobo nezamestnaných ľudí, no zároveň aj najviac verejnoprospešných prác. Diskutovali sme, ako orientovať túto otázku v tomto roku, prevažne v letných mesiacoch a sústrediť sa predovšetkým na veci, ktoré by mali hodnotu predovšetkým pri riešení prioritných problémov Košického kraja. Cez Národný úrad práce a cez Združenie miest a obcí Slovenska máme určité rozpracované postupy, teraz sme sa dohodli, ako sa využijú, " uviedol minister Magvaši.

Podľa jeho ďalších vyjadrení má Združenie miest a obcí Slovenska do konca februára vyhotoviť materiál, v ktorom uvedie , kde sú pripravené významné regionálne investičné akcie, aby rozpis financovia verejnoprospešných prác z Národného úradu práce zohľadňoval skutočné potreby. V letných mesiacoch medzi ne pribudnú aj rekonštrukčné práce v školstve, čo je v kompetencii krajských úradov. Radosť z tejto koncepcie môžu mať aj starostovia dedín, či niektorých mestských častí Košíc. Aj na začiatku tretieho risícročia v druhom najväčšom meste Slovenska totiž niektoré mestské časti nemajú dobudovanú kanalizáciu. Prednosta KÚ Štefan Vranovský doslova uviedol: "Nie je problém postaviť napríklad 100 metrov kanalizácie v ktorejkoľvek dedine, len je potrebné kúpiť stavebný materiál a zabezpečiť techniku."

Krajský úrad na potvrdenie opodstatnenosti projektov pre VPP chystá do 10 dní pripraviť analýzu, aká bola situácia v kraji pri vyplácaní sociálnych dávok, ako sa redukovala vytvorením VPP a ako by narastala, ak by verejnoprospešné práce nezačali. Ako poukázal prednosta, využitím možností VPP vznikajú diela tvrvalejšej hodnoty a rovnako pozitívne stimulujú ľudí, ktorí si dlhodobo nedokážu nájsť prácu. Na druhej strane musíme dodať, že ponuka na VPP ukáže aj to, či konkrétny nezamestnaný má o prácu naozaj záujem, alebo je len evidovaný, pracuje načierno inde a tak sa VPP nemôže zúčastniť.

V oblasti financovania domovov dôchodcov, ako aj iných ústavov sociálnych služieb minister Magvaši konštatoval: "V štátnom rozpočte na rok 2001 sa znížili výdavky na štátne zariadenia sociálnych služieb o 177 miliónov Sk s tým, že neštátne subjekty sa financujú do výšky 80 percent. Takže v súčasnosti sú finančne zabezpečené požadovanou mierov príjmou len neštátne sociálne zariadenia. Reálny finančný nedostatok pre zariadenia sociálnych služieb v Košickom kraji tvorí asi 91 miliónov Sk. Problém, ktorý sa uskutočnil pri hlasovaní o rozpočte na rok 2001 v NR SR, vyvolal neuveriteľné napätie v zabezpečení funkcií a fungovania štátnych zariadení sociálnych služieb. "

Aj keď v budúcnosti by tieto inštitúcie mali prejsť na riadenie na úrovni samoprávnych orgánov, je nutné už teraz za pomoci štátnej správy spracovať demografický vývoj obyvateľov jednotlivých regiónov, aby bolo na očakávané situácie možné včas reagovať. V Košickom kraji napríklad evidujú približne 750 žiadostí o umiestnenie do ústavov sociálnej staroslivosti, z toho asi 520 v Košiciach. V tomto smere ostávajú nevyčerpané možnosti aj terénnej práce sociálnych pracovníkov, pri ktorých by navštevovali sociálne odkázaných v mieste ich bydliska.

To si vyžaduje, samozrejme, aj dostatočné možnosti prístupu k problematike zo strany okresných a štátnych úradov. Práve poddimenzovanosť odborov sociálnych vecí bola tretia téma stretnutia ministra s predsedom KÚ. Minister Peter Magvaši v tejto súvislosti uviedol: "Na okresných a krajských úradoch sa vyčerpali možnosti vnútorných zdrojov na obsadenie odborov sociálnych vecí. Žiaľ, takmer zanikli oddelenia pre sociálnu prevenciu a sociálnu ochranu. Odbory sociálnych vecí sa stali skôr odbormi evidencie a vyplácania sociálnych dávok. Aj technická a ľudská vybavenosť týchto odborov je veľmi zlá. Takmer v každom univerzitnom meste máme študijný odbor sociálnej práce a každoročne odchádza veľký počet absolventov, ktorí by mali byť predovšetkým orientovaní do polohy prevencie a sociálnej ochrany. Je to skutočne kritická situácia a informácie z Košického kraja využijeme pri príprave materiálov, ktoré majú byť prejednané na úrovni vlády."

Ako sa taká situácia odráža naprklad v našom hlavnom meste? "V Bratislave sú zariadenia, kde je možné ísť akoby do domovu dôchodcov a platiť mesačne do 18 tisíc korún. To je v podstate sanatórium, ktoré môžu platiť starým ľuďom len ich solventné deti. To nie je možné brať ako možný priemer na Slovensku. Budeme teda žiadať od vlády, aby sa z jej pozície riešila otázka financovania štátnych zariadení sociálnych služieb," uviedol minister Magvaši.

Ako pokázal prednosta KÚ Košice Šrefan Vranovský, na Slovensku je najhoršia sociálna situácia v Košickom kraji. Rokovania s ministrom označil za vecné a zo stretnutia vzídu materiály, ktoré poslúžia ako podklady na zavedenie systémových krokov aspoň pre čiastočné zmiernenie sociálneho napätia.

Po tlačovej besede minister Peter Magvaši pokračoval vo svojom ďalšom programe, ktorým bola návšteva Technickej univerzity, Krajského úradu práce v Košiciach a Sociálnej poisťovne v Košiciach.

(12. 2. 2001)
Slavomír Szabó
[email protected]


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/