(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
VLM: Ildikó Pálová, Eva Krutáková, Ján Zelinka
@ Kultúra -> Výstavy     Feb 07 2005 - 12:35 GMT
25. 1. – 27. 3. 2005

Múzeum Vojtecha Löfflera, Alžbetina 20

Múzeum Vojtecha Löfflera výstavu z diel študentov Katedry výtvarných umení a intermédií TU Košice. V oblasti sochárstva a maliarstva sa predstavujú Ján Zelinka, Ildikó Pálová a Eva Krutáková.

Ján Zelinka sa predstavuje v oblasti sochárstva, pričom je jeho tvorba atypická najmä materiálom, ktorý si zvolil. Sochy vyzerajú na prvý pohľad ako vytvorené zo stromovej kôry, je to však rašelina, ktorej životnosť je vo vytvorenej podobe obmedzená. Dielo vo svojej kompaktnosti vydrží možno 20, možno 50 rokov a potom sa nenávratne rozpadne na prach. Autor sa zaoberá figurálnou tvorbou.


Ildikó Pálová sa predstavuje klasickou maľbou, ktorá je z veľkej miery ovplyvnená jej vlastnými nie dobrými zážitkami z pobytu v Nemecku. Eva Krutáková sa rovnako predstavuje klasickou maľbou, ale jej dielo je pocitovo i významovo iné. Pracuje s výrazovými skratkami, symbolmi a netradičným využívaním bieleho poľa.

Súčasťou výstavy sú aj audiovizuálne diela študentov katedry, ktoré si návštevník môže prezrieť v premietacej miestnosti.

Katedra výtvarných umení a intermédií TU Košice vychováva umelcov tvoriacich s klasickými i modernými médiami. Absolventi nachádzajú uplatnenie ako slobodní umelci, v reklamných agentúrach a spoločnostiach navrhujúcich dizajn.

Spolupráca TU a Múzea Vojtecha Löfflera nie je náhodná a ani prvá. Múzeum so školou spolupracuje a umožňuje jej študentom a absolventom prezentovať svoje diela.

-sl-


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/