(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Vláda SR odsúhlasila zníženie úroku z úveru poskytnutého Košiciam na 4 % p.a.
@ Aktuálne -> Verejná správa     Feb 10 2005 - 08:29 GMT
Bratislava/Košice (TASR) - Vládny kabinet včera odsúhlasil zníženie úroku z úveru poskytnutého mestu Košice v roku 2002 v sume 580 miliónov Sk z pôvodných 5 na 4 % p.a.

"V čase poskytnutia finančnej výpomoci v roku 2002 bola priemerná cena refinancovania štátneho dlhu okolo 6 %. V súčasnosti sa znížila na úroveň okolo 5 %, pričom SR je schopná na refinancovanie dlhu získavať prostriedky i v cene pod 4 % p.a.," odôvodňuje v materiáli tento krok Ministerstvo financií (MF) SR. Taktiež je podľa rezortu potrebné maximálne znižovať výdavky mesta, keďže fiškálna decentralizácia spôsobí v tomto roku deficit príjmov v rozpočte mesta Košice približne 203 miliónov Sk. Zníženie sadzby o 1 % bude mať v tomto roku dopad na verejné financie oproti rozpočtovaným príjmov v objeme približne 2,8 miliardy Sk.

Mestu Košice bola poskytnutá úverová výpomoc zo štátnych finančných aktív vo výške 580 miliónov Sk v roku 2002. Jej cieľom bolo, aby mesto po nábehu na ozdravný režim bolo pripravené zabezpečovať základné potreby pre chod samosprávy v obmedzenom, ale životaschopnom režime a súčasne si plniť záväzky plynúce z reštrukturalizovaného úverového zaťaženia. "Košice 80 miliónov Sk splatili formou zápočtu za budovu Divízie v správe Východoslovenského múzea v Košiciach prevodom z majetku mesta Košice do majetku štátu. Táto splátka bola realizovaná v júni 2002, po jej realizácii zostal úver 500 miliónov Sk," konštatuje MF.

Od poskytnutia úveru Košice pravidelne splácali úroky vo výške 5 % p.a. "V ročnom vyjadrení predstavuje výška uhradených úrokov sumu 25 miliónov Sk a od začiatku splácania predstavujú úrokové príjmy sumu 61,5 milióna Sk," dodáva MF.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/