(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Otvorili výstavu o historickom Spolku na podporu skrášľovania Košíc
@ Kultúra -> Výstavy     Feb 14 2005 - 08:41 GMT
Košice (TASR) - Činnosť historického Spolku na podporu skrášľovania Košíc z 19. storočia dokumentuje výstava, ktorú otvorili v sobotu v košickom Maďarskom spoločenskom dome.

Dvojrozmerné dokumenty z archívov a dobovej i súčasnej tlače približujú výsledky košických mešťanostov, ktorí v rokoch 1882 až 1918 stáli pri zakladaní zelene a urbanistického riešenia mesta a sú inšpirujúce aj pre súčasnú generáciu.

Výstava autora Jána Tancsáka poukazuje zároveň na problémy estetizácie, ktoré je potrebné v meste riešiť - ako sú miznúce sochy z verejných priestranstiev, chátrajúce alebo nevhodne využívané historické pamiatky, či hromadiaci sa komunálny odpad.

Výstavu pripravili členovia vlani obnoveného Spolku na podporu skrášľovania Košíc. "Náš spolok chce pôsobiť predovšetkým v duchovnej oblasti. Jeho cieľom je v obyvateľoch mesta prebudiť, a potom aj cieľavedome pestovať zdravý lokálpatriotizmus. Sme totiž presvedčení, že vzťah k celej spoločnosti, skutočné vlastenectvo nemôže vzniknúť bez úprimného vzťahu ku svojmu najbližšiemu okoliu, k obci, k mestskej časti a mestu" - uviedol pre TASR jeden zo zakladajúcich členov Ján Dianiška.

Najbližším cieľom spolku je záchrana mestského parku a revitalizácia lesoparku v Čermeľskom údolí tak, aby sa stal miestom víkendových výletov Košičanov. Členovia chcú vyvolať väčší záujem obyvateľov o bohatú históriu mesta, ktorá mala svoje pozitívne i negatívne stránky. Ani jedna z košických ulíc napríklad nenesie meno zakladateľa a prvého predsedu historického spolku Teodora Münstera. Staronový spolok sa chce zasadzovať aj o obnovenie vyučovania v školách zameraného na poznatky o vlastnom meste či obci.

"Naďalej chceme pestovať v Košiciach atmosféru tolerancie a pripravovať podujatia proti rasizmu a xenofóbii," povedal predseda spolku Rovinský. Pripojili sa už napríklad k celoeurópskej kampani Futbalom proti rasizmu. Aktivity chcú vyvíjať v spolupráci a kritickom dialógu so samosprávou a ďalšími občianskymi združeniami a organizáciami, povedal Rovinský.
Myšlienka obnoviť Spolok na podporu skrášľovania Košíc vznikla začiatkom minulého roka, keď sa dali dohromady nadšenci, ktorí pracovali v odborných komisiách pri príprave plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/