(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Letisko v Košiciach dosiahlo za 5 rokov vyše dvojnásobný nárast prepravy
@ Aktuálne -> Doprava     Feb 15 2005 - 08:12 GMT
Košice (TASR) - Vyše dvojnásobný nárast prepravy dosiahlo za posledných päť rokov letisko v Košiciach. Len vlani ním prešlo vyše 231 000 cestujúcich, čo bolo o 23 % viac ako v roku 2003.

Letisko vstúpilo minulý rok do novej etapy svojej histórie. Ako uviedla pre TASR riaditeľka Marta Horváthová, v máji bol zavàšený transformačný proces bratislavskej Slovenskej správy letísk, kedy sa letisko osamostatnilo a vznikla obchodná spoločnosť s názvom Letisko Košice- Airport Košice, a. s. Jej 100-% akcionárom je Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR. Košice získali moderný terminál, ktorý zodpovedá všetkých medzinárodným štandardom. Osem check in pultov pre cestujúcich umožňujú pohodlnejšie a kvalitnejšie vybavovanie leteniek a batožín. Vo verejnej časti sú priestory pre letecké spoločnosti a agentúry, požičovne áut, bankomat, bar, vyhliadka na vybavovaciu plochu. Pribudlo 50 nových pracovných miest.

Podľa Horváthovej nárast zaznamenali predovšetkým pri medzinárodnej doprave, čo možno pripísať hlavne vstupu Slovenska do EÚ. Ïalším činiteľom je skutočnosť, že letecké spoločnosti začali používať lietadlá s vyššou sedačkovou kapacitou. Zároveň pribudli ďalšie pravidelné letecké spojenia do Košíc a z Košíc a rozšírili sa ponuky leteckých zájazdov cestovných kancelárií s odletom z mesta. Pravidelnú leteckú dopravu prevádzkujú SkyEurope Airlines do a z Bratislavy a Prahy, ČSA do a z Prahy a Austrian Airlines Group do a z Viedne. Najviac sú vyťažené linky nízkonákladovej leteckej spoločnosti SkyEurope, ktorá láka cenami a ponukou narastajúceho počtu európskych destinácií, kopírujúcich záujem cestujúcich. Ponúkajú rôzne akcie a umožňujú rezervácie a platby cez internet, čo v súčasnosti mnohým vyhovuje. Napriek tomu dominuje ČSA s podielom takmer 50 % prepravených cestujúcich. ČSA a Austrian Airlines ponúkajú širší výber destinácií a plynulosti pre vybavenie cestujúcich a ich batožín s prestupmi.

Obchodná spoločnosť Letisko Košice- Airport Košice, a. s., má v tomto roku niekoľko dôležitých cieľov, poznamenala Horváthová. Letisko ako prvé zo samostatných slovenských letísk získalo prevádzkové povolenie od Leteckého úradu SR na poskytovanie komplexných služieb dopravcom a cestujúcim. Ïalším krokom je certifikácia ISO 9001, na ktorú sa v ostatnom roku letisko intenzívne pripravovalo a spoločnosti bude udelená 16.februára.

V štádiu prípravy je plán charterových letov - cestovné kancelárie už avizujú rozšírenie ponúk leteckých dovoleniek v nastávajúcej letnej sezóne. Práve z tohto dôvodu sa začala rekonštrukcia priestorov starého terminálu, ktorý má byť do leta pripravený. "Veríme, že letecké spoločnosti si začnú viac všímať aj Košice a v tomto roku ponúknu možnosť leteckého spojenia niektorej zaujímavej európskej destinácie," dodala Horváthová.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/