(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Dovzdelávanie rizikových skupín mládeže je cieľom projektu košického VÚC
@ Aktuálne -> Verejná správa     Feb 21 2005 - 08:50 GMT
Košice (TASR) - Dovzdelávanie rizikových skupín mládeže netradičným spôsobom je cieľom projektu Druhá šanca - stredisko integrovaného vzdelávania, ktorý rozbieha vyšší územný celok Košice.

V rámci projektu sa v Košiciach uskutočnilo týždenné vzdelávanie pedagógov Košického a Prešovského kraja, ktorí budú odovzdávať svoje skúsenosti ďalej. "Cieľová skupina projektu je skupina mládeže znevýhodnená, v prvej vlne sú to Rómovia a mladí ľudia bez ukončeného základného vzdelávania, ktorí vypadávajú zo škôl a stávajú sa nezamestnaní, bez možnosti doplniť si vzdelanie iným spôsobom," uviedla pre TASR metodička pre špeciálnu pedagogiku Teťana Ustohalová. Dodala, že je to doplňovanie vzdelania neformálnym spôsobom, ktoré u nás nie je zatiaľ realizované. Týždenná aktivita bola prípravou podkladov pre ďalší projekt - Zriadenie a implementácia prvých dvoch škôl neformálneho vzdelávania na Slovensku. "Náš formálny systém zabezpečuje len vzdelávanie na úrovni základných, stredných škôl, gymnázií atď., ale nezabezpečuje vzdelávanie pre ľudí, ktorí neukončili základné školy a kvôli veku ich opustili v nižších triedach," doplnila Ustohalová. Podľa nej je takto nevzdelaných ľudí najviac na východe Slovenska a tvoria až 20 percent populácie.

Školitelia, ktorí sa zúčastnili na týždennom vzdelávaní v Košiciach, sa zúčastnia pravdepodobne v apríli na študijnom pobyte vo Švédsku, kde majú bohaté skúsenosti s neformálnym školstvom.

Projekt, ktorý by sa mal na Slovensku začať realizovať v budúcom roku, zabezpečuje Európsky sociálny fond cez Ministerstvo školstva SR. Svoje skúsenosti pedagógom odovzdali partneri z Vysokej ľudovej školy v švédskom Viebäcku. Na realizácii sa podieľa aj košická rada pre poradenstvo v sociálnej práci.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/