(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košický primátor požial českú stranu o prehodnotenie zámeru zrušiť konzulát
@ Aktuálne -> Verejná správa     Feb 24 2005 - 08:24 GMT
Košice (TASR) - Košický primátor Zdenko Trebuľa požiadal predsedu vlády Českej republiky Stanislava Grossa a ministra zahraničných vecí ČR Cyrila Svobodu o prehodnotenie rozhodnutia zrušiť Generálny konzulát ČR v Košiciach.

Česká republika má svoju diplomatickú misiu v metropole východu od roku 1994. Podľa Trebuľu ju po desiatich rokoch existencie občania z celého regiónu považujú za prirodzenú a neoddeliteľnú súčasť spoločenského a kultúrneho života mesta. "Vzťahy medzi generálnym konzulátom a magistrátom mesta považujem za nadštandardné. Dokumentujú mimoriadnu náklonnosť obyvateľov východnej časti Slovenska k Českej republike," napísal v listoch obom predstaviteľom primátor Košíc.

Okrem iného upozornil na historické súvislosti, vďaka ktorým v niekoľkých vlnách osídlili Slovensko predovšetkým príslušníci českej inteligencie. Pri poslednom sčítaní obyvateľov sa k českej národnosti prihlásilo na Slovensku 45 tisíc ľudí, z toho na východe Slovenska takmer deväť tisíc.

Podľa informácií hovorkyne košického magistrátu Zuzany Bobrikovej primátor sa zároveň listami obrátil aj na premiéra SR Mikuláša Dzurindu a ministra zahraničných vecí SR Eduarda Kukana, aby podporili výzvu Košíc zachovať konzulát. "Mesto je pripravené urobiť maximum, aby českej strane vyšlo v ústrety," dodáva Bobriková.

Predseda Senátu Parlamentu ČR Pøemysl Sobotka informoval o zámere českej vlády zrušiť generálny konzulát v Košiciach počas svojej návštevy SR začiatkom februára. Dôvodom má byť fakt, že obe krajiny sú už v EÚ a z hľadiska konzulárnych vecí chce česká strana posilniť veľvyslanectvo v Bratislave.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/