(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Študenti SOU hutníckeho v Šaci sa zúčastnia summitu mládeže v Japonsku
@ Aktuálne -> Školstvo     Feb 25 2005 - 08:29 GMT
Košice (TASR) - Študenti Stredného odborného učilišťa hutníckeho z Košíc-Šace budú spolu s kolegami z Ruska jedinými zástupcami Európy na celosvetovom summite mládeže venovanom prírodným katastrofám.


Stretnutie približne 200 mladých ľudí sa uskutoční v termíne od 24. do 28. marca v japonskom meste Hyogo. Koná sa pod hlavičkou medzinárodnej neziskovej organizácie International Education and Resource Network (IAERN), ktorá sa zaoberá projektovým vyučovaním a využívaním informačných a komunikačných technológií vo výučbe.

Ako na dnešnom stretnutí s novinármi informovala manažérka úspešného projektu Dária Dudová, SOU hutnícke sa dostalo medzi necelú päťdesiatku vybraných škôl spomedzi 386 prihlásených. Riešiteľmi projektu sú študenti tretieho ročníka odboru mechanik-elektronik pre číslicovú a riadiacu techniku Marek Nagy a Peter Gesper.

Študenti si na prezentáciu vybrali tému vzniku zemetrasení. Zároveň sa budú venovať pohľadu mladých ľudí na možnosti, ako prírodným katastrofám predchádzať. Jednou z požiadaviek japonskej strany pritom bolo, aby ich prezentácia mohla slúžiť ako zaujímavý vzdelávací materiál pre tamojších žiakov, ktorí sú najmä so zemetraseniami takmer každodenne konfrontovaní.

"V našej práci je obsiahnutý mechanizmus tvorby zemetrasenia a snažíme sa priniesť naše názory na predchádzanie prírodných katastrof aj keď niekto možno pochybuje o tom, ako môžeme ovplyvniť napríklad také cunami alebo zemetrasenie," uviedol jeden z riešiteľov Marek Nagy. Ako však spresnil, jednou z príčin prírodných nešťastí môže byť negatívny prístup človeka k prírode. "Nekontrolovanou ťažbou a konzumným spôsobom života človek ničí prírodu - aj keď postupne. Nedáva jej nič a berie z nej strašne veľa," dodal.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/