(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Bývalá žeriavnička začala v Moldave nad Bodvou ďalší protest
@ Aktuálne -> Región     Feb 25 2005 - 08:31 GMT
Košice/Moldava nad Bodvou (TASR) - Pred Špeciálnou základnou školou v Moldave nad Bodvou sa včera začal dvojdňový protest proti porušovaniu ľudských práv na Slovensku.

Zorganizovala ho bývalá žeriavnička U. S. Steel Košice päťdesiatdvaročná Zuzana Cingeľová v spolupráci s členmi Výboru pre ľudské práva v strednej Európe z belgického mesta Jambes.

Okolo poludnia tvorili približne 40-člennú skupinu okrem Slovákov, troch Belgičanov aj hostia z Čiech. Nad hlavami mali červený transparent Stop chudobe a násiliu. Pred plagátom s nápisom Plameň pomoci chudobe a biede, horeli na zemi sviečky. Pripraveným mikrofónom mohol každý vyjadriť svoj dôvod nespokojnosti so situáciou na Slovensku. Jediným zástupcom politickej strany medzi protestujúcimi bol predseda košického krajského výboru KSS Ján Karab.

Malý záujem o protest medzi spoluobčanmi z Moldavy si Cingeľová vysvetľuje tým, že majú strach.

Vedľa protestujúcich je stolík s petíciou členov združenia poškodených občanov nebankovými subjektmi z Banskej Bystrice. Okrem iného, veľkými písmenami na ňom žiadajú prezidentov USA a Ruska "o podporu proti genocídnemu režimu SR".

Termín protestu si Cingeľová nevybrala náhodne. Dôvodom je ročné výročie zásahu ozbrojených zložiek na východnom Slovensku proti drancujúcim Rómom. Súvis s dnešným bratislavským summitom Bush - Putin však na stretnutí s novinármi minulý týždeň nepoprela. "Neprotestujeme proti Bushovi, ale proti biede slovenských občanov. Veríme, že americký prezident sa zasadzuje za ľudské práva, a zrejme preto išli USA aj do Iraku," povedala organizátorka protestu.

Cingeľová sa do povedomia verejnosti dostala vlaňajšou protestnou hladovkou proti údajnému porušovaniu práv zamestnancov U. S. Steel. V auguste vyrazila na protestný peší pochod Slovenskom. Pred Úradom vlády SR znovu začala hladovať a požadovala zvýšenie starobných a invalidných dôchodkov aspoň na 30 percent platu poslanca NR SR. Svoje požiadavky tlmočila aj v Bruseli, kde sa stretla s viacerými ľavicovými i pravicovými europoslancami.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/