(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
0 podporu pre český konzulát v Košiciach požiadal župan aj šéfa diplomacie SR
@ Aktuálne -> Verejná správa     Feb 28 2005 - 08:13 GMT
Košice (TASR) - Popri košickom primátorovi Zdenkovi Trebuľovi sa aj predseda Košického samosprávneho kraja Rudolf Bauer angažuje za zachovanie Generálneho konzulátu ČR v Košiciach.

Župan oslovil listom ministra zahraničných vecí SR Eduarda Kukana, v ktorom ho požiadal o podporu v tejto otázke, informovala TASR hovorkyňa Úradu KSK Soňa Jakešová.

O zrušení konzulátu na východe Slovenska uvažuje Ministerstvo zahraničných vecí ČR, pričom chce posilniť veľvyslanectvo v Bratislave. Informoval o tom počas svojej návštevy SR začiatkom februára predseda Senátu Parlamentu ČR Pøemysl Sobotka.

Bauer v liste šéfovi slovenskej diplomacie z 11. februára okrem iného pripomína, že na východe SR žije v súčasnosti asi 20-tisíc občanov českej národnosti, z toho polovica v blízkosti Košíc. Po vstupe ČR a SR do Európskej únie sa podľa neho zvýšila potreba užších kultúrnych a ekonomických vzťahov medzi oboma krajinami a ich regiónmi. Generálny konzulát ČR v Košiciach sa stal integrálnou súčasťou multikultúrneho priestoru mesta i celého regiónu a jeho prítomnosť má svoje opodstatnené dôvody, konštatuje košický župan.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/