(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Infokiosk s informáciami o meste
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jun 14 2002 - 09:24 GMT
Vo vstupnej časti Magistrátu mesta Košice dnes slávnostne uviedli do prevádzky infokiosk s dotykovou obrazovkou, ktorý vďaka jednoduchej manipulácii umožní občanom získať informácie o meste a samospráve. V on line systéme sa môže záujemca pohybovať po oficiálnej webovej stránke mesta, získať informácie o samospráve, všeobecných záväzných nariadeniach a ďalších platných predpisoch, o jednotlivých pracoviskách na magistráte, ale aj o histórii mesta a aktuálnom dianí. Prostredníctvom infokiosku sa dajú získať aj informácie o cestovnom ruchu na Slovensku a nainštalovaný je tu aj multimediálny projekt Kristíny Rybárovej v ôsmich svetových jazykoch, ktorý je prechádzkou po histórii, pamätihodnostiach a významných osobnostiach Košíc.
Infokiosk inštalovala v priestoroch magistrátu spoločnosť ARD zo Žiliny, ktorá sa zaoberá rôznymi mestskými informačnými systémami od smerových tabuliek na uliciach miest až po internet. Košice sú druhým mestom na Slovensku, kde takýto kiosk inštalovala, pred troma týždňami mala premiéru Banská Bystrica. Skúsenosti s podobnými zariadeniami už majú občania v Čechách.

„V tejto podobe je infokiosk určený výhradne pre mesto,“ vysvetlil riaditeľ spoločnosti ARD Rudolf Delinčák. „Každý občan má vďaka nemu možnosť prístupu na oficiálnu internetovú stránku mesta. Je ešte veľa ľudí, ktorí skúsenosť so surfovaním a získavaním informácií prostredníctvom najmodernejšieho komunikačného kanála nemajú. Podľa prieskumov len 15 percent obyvateľov Slovenska používa internet. Myslím, že zaujímavé to bude aj pre ľudí, ktorí vybavujú svoje záležitosti na magistráte, pretože prostredníctvom infokiosku budú môcť získať kontakty, čísla, dokonca aj napísať mail príslušnému pracovníkovi magistrátu.“

Podobné zariadenia by mali onedlho pribudnúť aj v mestskej časti Západ, Nad jazerom a na sídlisku ahanovce. S týmito mestskými časťami sa už spoločnosť ARD dohodla na spolupráci, ale jej riaditeľ nevylučuje aj pripojenie sa ďalších a postupné vytvorenie uceleného mestského informačného systému. Infokiosk na magistráte je pilotným programom pre mesto, ktoré ho získalo na otestovanie.

„Infokiosk je určený do exteriéru, aj keď v budove magistrátu je ako súčať interiéru. Je vyrobený tak, že sa tam nedá nič pokaziť. Dotyková obrazovka, tzv. touch screen, má jednoduché ovládanie, ktoré by mal bez problémov zvládnuť každý,“ dodal Rudolf Delinčák.

Túto tlačovú správu nám zaslala:
Zuzana Bobriková, hovorkyňa Magistrátu Mesta Košice
13. júna 2002


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/