(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Blokáda maďarských roľníkov nespôsobila na priechode v Milhosti žiadne problémy
@ Aktuálne -> Región     Mar 08 2005 - 16:29 GMT
Milhosť/Tornyosnémeti 8. marca (TASR) - Desať maďarských súkromných roľníkov z východomaďarskej župy Borsod-Abaúj-Zemplén blokovalo dnes z maďarskej strany svojimi traktormi jeden jazdný pruh aj na príjazdovej ceste k slovensko-maďarskému priechodu Milhosť - Tornyosnémeti v okrese Košice - okolie.

Traktory zaparkované na okraji vozovky, ozdobené maďarskými vlajkami, neboli pre vodičov prekážkou, nespôsobili na priechode žiadne problémy a pasovú kontrolu robili slovenskí a maďarskí hraniční policajti priebežne, bez zdržania. Situáciu monitorovali zo služobného auta maďarskí policajti.

Samotní gazdovia označili blokádu za symbolickú. "Pridali sme sa k celoštátnemu protestu proti agrárnej politike maďarskej vlády, ktorá mešká s dotáciami pre roľníkov" - uviedol pre TASR jeden z protestujúcich Atilla Vaskó z Göncu. Spolu s ním prišli so strojmi na priechod aj poľnohospodári z Garadnej, Göncu - Ruszky, Hernadcece, Vizsolyia a ďalších obcí župy, ktorí sa obávajú, že nebudú mať za čo nakúpiť osivo, hnojivá, či naftu a nezačnú sa jarné práce. Pestovanie plodín - zemiakov, slnečnice či kukurice a ich predaj je v tomto poľnohospodárskom regióne totiž hlavným zdrojom obživy ich rodín.

Na okraji za zvodidlami komunikácie si gazdovia urobili ohnisko a opekali si zemiaky a slaninu. Proti zime dobre padol aj dúšok dobrej pálenky a na doplnenie zásob poslúžil aj bufet na slovenskej strane. V Tornyosnémeti protestujú okrem nedeľňajšej prestávky kvôli návšteve kostola od 3. marca v čase od 8. do 16. hodiny. Počet traktorov sa denne mení a v proteste mienia gazdovia zotrvať najmenej do 16. marca.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/