(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Dekan fakulty umení TU, ktorý figuruje na zozname agentov ŠtB odstúpil z funkcie
@ Aktuálne -> Školstvo     Mar 10 2005 - 08:16 GMT
Košice (TASR) - Dekan Fakulty umení (FU) košickej Technickej univerzity (TU) Jaroslav Jarema, ktorého meno figuruje vo zverejnenom zozname spolupracovníkov Štátnej bezpečnosti (ŠtB), včera odstúpil z funkcie.

V záujme upokojenia situácie na fakulte, kde neustávalo úsilie väčšiny pedagógov a študentov o jeho odvolanie, sa rozhodol dnes listom požiadať rektora TU Juraja Sinaya o uvoľnenie z funkcie. Podľa informácií vedúceho referátu pre styk s verejnosťou košickej TU Vasila Demka rektor žiadosti vyhovel a k dnešnému dňu uvoľnil Jaremu z funkcie. Ïalší postup bude predmetom mimoriadneho rokovania Akademického senátu FU TU 10. marca.

Skupina členov senátu sa pokúsila odvolať Jaremu už vlani v decembri. Jaremovi vyčítali, že spoluprácu s komunistickou ŠtB pred akademickým senátom pri voľbe dekana dvakrát zamlčal. Vyzvali ho, aby zverejnil svoj spisový materiál z archívu tajnej polície. V januári na protest proti Jaremovmu zotrvávaniu vo funkcii rezignovali na svoje posty prodekani fakulty Zsolt Lukács a Ján Krcho.

Na rokovaní senátu fakulty 3. marca Jarema predložil list, ktorým ho predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ján Langoš informoval, že v archívoch ÚPN sa materiál o jeho spolupráci s ŠtB nenachádza. Hovorca ústavu Michal Dzurjanin sa však pre médiá vyjadril, že absencia Jaremovho osobného zväzku ešte neznamená, že sa v ústave nenachádza materiál o jeho spolupráci. Pripomenul, že samotná evidencia v kategórii agent znamená podľa smerníc ŠtB aj podľa rozhodnutia Ústavného súdu ČSFR z roku 1992, že "išlo o osobu, ktorá spolupracovala vedome".

Jarema stál pri zrode FU TU v Košiciach v roku 1998 a jeho druhé funkčné obdobie malo trvať do 30. apríla 2006. Podľa medializovaných informácií sa jeho meno objavilo v registroch, ktoré na internete zverejnil ÚPN, pod evidenčným číslom 17 795 ako agent ŠtB a tajný spolupracovník s krycím menom Design. Podľa jeho vyjadrenia sa v registri ocitol zrejme preto, že spolupracoval so zahraničnými vysokými školami.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/