(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Fakultu umení TU v Košiciach do volieb dekana povedie Juraj Koban
@ Aktuálne -> Školstvo     Mar 11 2005 - 08:16 GMT
Košice (TASR) - Akademický senát (AS) Fakulty umení Technickej univerzity (TU) v Košiciach včera jednohlasne zvolil za svojho štatutárneho zástupcu Juraja Kobana.

Fakultu povedie do zvolenia nového dekana namiesto Jaroslava Jaremu, ktorý v stredu požiadal o uvoľnenie z funkcie. V rovnaký deň jeho žiadosti rektor TU Juraj Sinay vyhovel.

Jarema niekoľko mesiacov odolával tlaku na odstúpenie, ktorý po zverejnení jeho mena v registračných protokoloch Štátnej bezpečnosti (ŠtB) začali na neho vyvíjať pedagógovia a študenti fakulty. Okrem spolupráce s komunistickou tajnou políciou mu vyčítali fakt, že to pred akademickým senátom pri voľbe dekana dvakrát zamlčal.

Podľa informácií člena AS FU Ivana Novotného, voľba nového dekana sa uskutoční do dvoch mesiacov. Rozhodnutie senátu považuje za najlepšie možné v situácii, keď je potrebné obnoviť paralyzovaný život fakulty. Nepokojná situácia okrem iného zbrzdila vytvorenie nového pracoviska teórie.

"Mohlo to prísť skôr, mohlo to byť bezbolestnejšie pre obidve strany a mohli sme byť ďalej," poznamenal v tejto súvislosti Novotný. Okrem vyriešenia situácie však za významný považuje aj vedľajší efekt, ktorý takmer revolučná atmosféra na fakulte priniesla. "Zobudila sa celá akademická obec - študenti i pedagógovia a máme k sebe podstatne bližšie, ako sme mali pred dvoma mesiacmi," konštatoval senátor. Podľa neho to, čo sa udialo, potvrdzuje slová predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Jána Langoša, že zverejnenie registrov zväzkov ŠtB zaktivizuje záujem o veci verejné. "U nás to platí na sto percent. A pritom nám išlo iba o pravdu, nemali sme záujem ¤ísť po niekom¤," dodal.

Jaremovo meno sa objavilo v registroch, ktoré na internete zverejnil ÚPN. Pod evidenčným číslom 17 795 bol evidovaný ako agent ŠtB a tajný spolupracovník s krycím menom Design. Podľa jeho vyjadrenia sa v registri ocitol zrejme preto, že spolupracoval so zahraničnými vysokými školami.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/