(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Výročiu Dobšinského venovali premiéru Zlaté pierko v košickom Bábkovom divadle
@ Kultúra -> Divadlo     Mar 14 2005 - 15:19 GMT
Košice 14. marca (TASR) - Stodvadsiatemu výročiu smrti slovenského rozprávkara Pavla Dobšinského je venovaná výpravná hra Zlaté pierko na motívy jeho rozprávok, ktorú ako 165. premiéru uvedie 17. marca košické Bábkové divadlo (BD).

"S Dobšinským vlastne spolupracujem stále nielen preto, že je to rodák z môjho kraja - Gemera, ale práve pomocou neho nachádzam témy, ktoré nenájdem u nikoho iného. Dobšinský nemá doteraz rovného pokračovateľa na Slovensku v zbierkach slovenských ľudových rozprávok" - uviedol dnes na tlačovej konferencii autor adaptácie a režisér hry Ádám Badin.

Hosťujúci režisér realizuje v BD trilógiu a po Bračekovi Jelenčekovi a Zlatom pierku to bude vianočná rozprávka Košický Betlehem, spresnila riaditeľka divadla Katarína Hegedüsová. Informovala, že košickí bábkari sa pridali k výzve bratislavkého Bábkového divadla naštudovať k výročiu Dobšinského predstavenia, s ktorými sa budú prezentovať na spoločnom fóre.

Podľa Badina cieľom trilógie je ukázať bohaté bábkarské, hračkárske a folklórne tradície Slovenska. Oproti Bračekovi Jelenčekovi postúpili realizátori hry nielen v dramaturgii a téme, ale aj v scénografii, hudbe či pohybovej realizácii. "Chceme ukázať, ako vstupovala slovenská ľudovosť do meštianskej kultúry a vyjadriť to všetkými možnými spôsobmi" - povedal režisér. V hre použili napríklad všetky typy bábkarskej "technológie" od renesancie až po 19. storočie, pričom sa inšpirovali dobovými hračkami. V hudobnej zložke sa okrem folklóru objavuje gitara, bubny či zvončeky.

Badin si na spoluprácu pozval absolventa pražskej DAMU Szilárda Borárosa, východoslovenského folkloristu Vladimíra Urbana a hudobného redaktora Milana Rendoša.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/