(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Súťaž „Na tej lúke, na zelenej“ očarila milotou

Na ľudové tradície nezabúdajú ani naši najmladší
@ Kultúra -> Tanec a Balet     Mar 22 2005 - 11:39 GMT

( Krajské osvetové stredisko v Košiciach - tlačová správa) -- V sobotu 19. marca sa v Centre voľného času (CVČ) Domino v Košiciach uskutočnila regionálna súťaž detských folklórnych súborov (DFS) „Na tej lúke, na zelenej“. Zorganizovalo ju Krajské osvetové stredisko v Košiciach v spolupráci s CVČ Domino.

Ani zúriaca chrípka napokon milé podujatie neohrozila a súťaž prebehla podľa vopred stanoveného scénosledu. Už niečo po deviatej hodine bola univerzálna sála CVČ Domino plne obsadená folklóru chtivými návštevníkmi, najmä z radov najmenších.

Súrodenci Kentošovci z Košíc hneď v úvode preniesli prítomných piesňou „Na zelenej lúke“ už priamo do sveta očarujúcich speváckych pásiem a tanečných i netanečných hier, medzi ktorými nechýbali ani roztomilé riekanky. Postupne tak diváci zhliadli dokopy až trinásť choreografií v podaní DFS VIGANČEK z okresu Košice I, ČARNIČKA, HANIČKA I, II, JAHÔDKA I, II, MALÁ ŠAČANKA, ŽELEZIARIK I, II z okresu Košice II. Okres Košice - okolie zastupovali dva novovzniknuté DFS - ¼UDOVNÍČEK zo Slanca, ROZHANOVSKÝ VENČEK z Rozhanoviec, ale aj trošku viac „oťukané“ DFS - VIRGANEK zo Skároša a ROZMARING - SARJ zo Sene.

Deti sa na pódiu doslova vyšantili, svojim krepčením a spevom rozdali prítomným plnú náruč nenásilne spracovaného tradičného ľudového umenia. Vtip a výstižnosť nechýbali ani moderátorskej dvojici v zložení Soňa Kostrábová a Michal Kentoš.

Trojčlenná odborná porota pod vedením Mgr. Aurélie Henzélyovej sa pri určovaní víťazov poriadne „zapotila“, napokon rozhodla, že 7. mája na krajskej súťaži v Prakovciach (okres Gelnica) bude náš región reprezentovať päť detských folklórnych súborov.

Z Košíc si postup získaním prvého miesta vybojoval DFS Viganček s choreografiou Lenky Adzimovej „Na archu“, ktorý zaujal aj svojím hudobným sprievodom v podaní vlastnej detskej ľudovej hudby. Z prvenstva sa tešil i DFS Železiarik II, ktorý zvíťazil s choreografiou Ivana Zezulku „Tance zo Zamutova“. Návrh na postup získal i DFS Hanička II za choreografiu Marianny Svoreňovej „Polkové tance z Rakova nad Ondavou“.

Z okresu Košice - okolie postupujú DFS Virganek zo Skároša s programovým číslom Xénie Tomkovej „Na šľepu babu“ a DFS Rozmaring - sarj zo Sene s choreografiou Alžbety Čurilovej „Tance z Gemera“.

Všetci účinkujúci bez ohľadu na konečné umiestnenie však vložili do svojich vystúpení obrovskú dávku zanietenia a radosti, ktorá sa rozšírila i v radoch návštevníkov.


Veronika KENTOŠOVÁ


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/