(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Romathan pripravil spoločný koncert s belgickým mládežníckym orchestrom
@ Kultúra -> Divadlo     Mar 24 2005 - 08:18 GMT
Košice (TASR) - Medzinárodný kultúrny projekt Romayo s podtitulom Slovensko sa stretáva s Flámskom pripravilo s finančnou podporou Európskej únie košické rómske divadlo Romathan a belgický Mládežnícky orchester z flámskeho mesta Aalter.

Obe telesá sa predstavia na Slovensku na dvoch koncertoch - 30. marca v spišskonovoveskej Redute a 1. apríla v košickom Dome umenia, informoval dnes na tlačovej konferencii riaditeľ Romathanu Karel Adam. Výťažok z dobrovoľného vstupného venujú rómskym deťom v detských domovoch.

Záštitu nad projektom prevzal predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rudolf Bauer. Vedúci odboru kultúry KSK František Balún uviedol, že projekt prispeje nielen k poznaniu flámskeho hudobného umenia, ale bude príležitosťou na diskusiu so zástupcami mesta Aalter o ich samosprávnom usporiadaní a riadení kultúry.

Adam spresnil, že myšlienka vznikla počas vlaňajšieho koncertného turné Romathanu v Belgicku. Rómski profesionálni divadelníci prispejú do spoločného koncertu ukážkami írečitej rómskej hudobnej, speváckej a tanečnej kultúry a 60-členný Aaltersky mládežnícky orchester zahrá diela muzikálového charakteru od popredných belgických skladateľov.

Obe časti koncertu spojí filmový príbeh slovenského študenta Pavla, ktorý sa počas štúdii vo Flámsku zaľúbi do spolužiačky Anny a krása krajiny a citové vzplanutie im ostanú na celý život.

Obe umelecké telesá sú rovesníkmi - vznikli začiatkom 90. rokov minulého storočia.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/