(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Zajac otvoril v Košiciach štyri nové špičkové zdravotnícke pracoviská
@ Aktuálne -> Medicína     Mar 25 2005 - 10:03 GMT
Košice (TASR) - Minister zdravotníctva SR Rudolf Zajac otvoril vo štvrtok v Košiciach štyri nové špičkové zdravotnícke zariadenia, ktoré významne skvalitnia zdravotnícku starostlivosť o pacientov na východnom Slovensku a znížia jeho zaostávanie za úrovňou v Bratislave či Banskej Bystrici.

Vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb pribudlo vysokošpecializované oddelenie cievnej chirurgie s jednotkou intenzívnej starostlivosti, kde budú robiť špičkové chirurgické výkony. Jeho pracovníci to považujú za historický moment. Ústav doň podľa riaditeľa Františka Sabola investoval z vlastných prostriedkov približne 10 miliónov korún a sponzorským darom 300 000 korún prispela spoločnosť U. S. Steel Košice. V košickej Detskej fakultnej nemocnici sa minister zúčastnil na otvorení Oddelenia intenzívnej medicíny, na ktoré rezort poskytol približne 27 miliónov korún. Nakoniec otvorili v chirurgickom pavilóne Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura na Triede SNP dve nové operačné sály na úrovni 3. tisícročia - angiochirurgický a neurochirurgický - s celkovými rozpočtovými nákladmi približne 18 miliónov korún.

Všetky pracoviská budú slúžiť aj ako vrcholné pracoviská školskej medicíny pre predgraduálne i postgraduálne vzdelávanie lekárov, uviedol Zajac, ktorý pracoviská otváral spolu s lekármi, pedagógmi a poslancami NR SR - Viliamom Novotným a Karolom Džupom.

"Bolo to posolstvo o tom, že nie jeden minister, nech sa volá akokoľvek a akokoľvek sa snaží, je ten, čo niečo zmôže, že bez ľudí sa to spraviť nedá a nekonečnú víziu treba napåňať po etapách" - povedal Zajac.

Poslanec Novotný pripomenul, že nové moderné zdravotnícke pracoviská v Košiciach sú ďalším hmatateľným výsledkom akcie "guľový blesk", ktorou minister Zajac ohlásil reformné zmeny v košickom zdravotníctve začiatkom roka 2003. Jej výsledkom bolo aj zlúčenie FNsP na Triede SNP a FN Louisa Pasteura od 1. januára tohto roku. Podľa riaditeľa zlúčenej nemocnice Jaroslava Šajtyho sa podarilo za krátky čas znížiť zadlženosť z 55 miliónov na 19 miliónov korún. Pri personálnej racionalizácii prepustili 67 zamestnancov, medzi ktorými boli aj nadbytoční lekári.

Víziou košického zdravotníctva je vybudovanie Srdcovo-cievneho ústavu a Inštitútu nukleárnej a molekulárnej medicíny.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/