(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Ústavný súd sa odmietol zaoberať ústavnosťou vyhlášky o nových maturitách
@ Aktuálne -> Školstvo     Mar 25 2005 - 10:05 GMT
Košice (TASR) - Plénum Ústavného súdu SR odmietlo na štvrtkovom neverejnom zasadnutí návrh skupiny poslancov Národnej rady SR na začatie konania o súlade vyhlášky Ministerstva školstva SR o novom spôsobe maturít.

Znamená to, že už aj tohtoroční maturanti ukončia štúdium podľa novej vyhlášky MŠ SR č. 510/2004 Z.z., ktorá pre študentov gymnázií zaviedla maturitnú skúšku pozostávajúcu z piatich maturitných predmetov, z toho jedného povinného prírodovedného predmetu.

Plénum Ústavného súdu zastáva názor, že napadnutá vyhláška žiadnym spôsobom nezasahuje do nadobudnutých práv študentov. Podľa podstatných tvrdení v návrhu mala porušovať princíp právneho štátu tým, že pôsobí retroaktívne a zasahuje do nadobudnutých práv študentov rozšírením počtu maturitných predmetov zo štyroch na päť.

Podľa Ústavného súdu by bola porušením zásady ochrany nadobudnutých práv študentov iba taká zmena, ktorá by so spätnou platnosťou zhoršila ich právne postavenie, čo sa však nestalo. "Vyhláška iba ustanovuje bližšie podmienky ukončovania štúdia na stredných školách s maturitou bez toho, aby menila obsah učebných osnov," uviedol predseda ÚS a sudca spravodajca Ján Mazák. Navyše podľa neho navrhovatelia ani neoznačili žiadne práva, ktoré by mali byť chránené na základe princípu ochrany nadobudnutých práv. Podľa Ústavného súdu také práva vo vzťahu k napadnutej vyhláške, vzhľadom na jej obsah, ani neexistujú.

"Základom pre náš záver je, že navrhovateľ tvrdil niečo, čo nedokázal identifikovať a ani my sme nezistili žiadny ústavný problém. Vyhláška upravuje technické detaily, neodkláňa sa od učebných osnov ani od toho, čo bolo predmetom výučby," zhrnul na krátkom brífingu pred novinármi Mazák. Ako poznamenal, fakt, že vyhláška nadobudla účinnosť 15. septembra 2004 a študenti mali do 14. októbra nahlásiť ako chcú maturovať, si vyžadoval veľmi dobrý návrh na začatie konania. "Taký návrh nám predložený nebol," dodal.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/