(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Nedeľný krst zbierky poézie mladej autorky

Moderná lyrika Dominiky Uhríkovej
@ Kultúra -> Literatúra     Mar 29 2005 - 14:10 GMT

(Krajské osvetové stredisko v Košiciach - tlačová správa) -- V rámci zaujímavého projektu vydávania zbierok poézie a prózy začínajúcich autorov, ktorý koncom minulého roka úspešne rozbehlo Krajské osvetové stredisko v Košiciach, sa v nedeľný podvečer uskutoční slávnostné uvedenie do života zbierky Dominiky Uhríkovej ´10 deka dekadencie´. V priestoroch Caffé-baru Fra Angelico na Dominikánskom námestí sa o 18-tej hodine návštevníci prenesú do sveta lyrickej poézie a na chvíľu zabudnú na starosti všedných dní.

Dominika Uhríková sa narodila v roku 1988. Odmalička ju lákal svet krásnej literatúry. V súčasnosti je študentkou Osemročného gymnázia Trebišovská, pôsobí v redakčnej rade študentskej prílohy AHÁK denníka KORZÁR, študentského mesačníka ÚLET a kultúrno-informačného mesačníka CineMix. Zbierka je jej knižnou prvotinou.

Pre štyridsať lyrických textov doplnených ilustráciami Daniela Tatarku je charakterisitické svojské generačné videnie sveta. Špeciálne pre spomínaný večer a zbierku ´10 deka dekadencie´ zložil skladbu Gabriel Szabó a zaangažovaný prednes textov si vychutnáte v podaní študentov ZUŠ Bernolákova.

„Dominika Uhríková je napriek veku autorkou intelektuálnou, nehýri prepiatou expresivitou výrazu, skôr je pre ňu príznačný lyrický náznak, nedopovedanosť, nedourčenosť, ktorá ráta s recipientom dotvárajúcim, tvorivo konkretivizujúcim básnický text,“ vyjadril sa profesor Karol Horák. Podľa jeho slov je nová básnická zbierka typom poézie, ktorá určite osloví čitateľa „duchom spriazneného“ s modernou lyrikou a určite obohatí čitateľské zázemie v kontexte slovenskej literatúry.

Pokiaľ ešte nemáte program na nedeľný podvečer a svet literatúry vám nie je cudzí, príďte si vychutnať krásne verše a nasať príjemnú atmosféru, ktorá obohatí vašu dušu.

Andrea NITKULINCOVÁ


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/