(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KSK určil pre Kosit strop cien za čistenie ciest v Košiciach
@ Aktuálne -> Verejná správa     Mar 31 2005 - 09:29 GMT
(Košický samosprávny kraj – tlačová správa) - Od 1. apríla 2005 platí právne záväzný Cenový výmer, ktorým Košický samosprávny kraj (KSK) určil maximálne ceny pre spoločnosť KOSIT za letné a zimné čistenie ciest. K tejto téme sa na tlačovej besede vyjadrila riaditeľka Úradu KSK Rozália Múdra.

KOSIT ako jediná zmluvná firma vykonáva toto čistenie na cestách vo vlastníctve mesta Košice. „K vydaniu Cenového výmeru nás viedol záver o neprimeranej cene za poskytovanú službu. K tomuto záveru sme dospeli na základe ekonomickej analýzy – po preskúmaní oprávnených preukázaných nákladov a zohľadnení primeraného zisku. Nami určené maximálne ceny sú v porovnaní s cenami, ktoré účtoval KOSIT v roku 2004, od 8 do 40 percent nižšie“, uviedla Rozália Múdra.

Kompetencia regulovať a kontrolovať ceny za letné a zimné čistenie ciest prešla na vyššie územné celky z okresných úradov od 1. januára 2004 a opiera sa o Zákon o cenách. Ten určuje kompetencie regionálnej samosprávy pri regulácii cien tovaru miestneho významu v rozsahu, ktorý je stanovený v príslušnom opatrení ministerstva financií.

K otázke, čo bude znamenať určenie maximálnej ceny pre mesto Košice a občanov, riaditeľka úradu povedala: „V rámci rozpočtu, ktorý má mesto schválený na čistenie mestských komunikácií, si môže objednať viac výkonov. Pre občanov to bude znamenať čistejšie ulice, menej prachu, snehu a ľadu na komunikáciách“.
KSK už urobil analýzu cien za služby súvisiace s letným a zimným čistením ciest v rámci samosprávneho kraja. Doposiaľ košická regionálna samospráva pristúpila k regulácii cien v dvoch prípadoch – v meste Trebišov a pri spoločnosti KOSIT. „Ïalej budeme konať podľa aktuálnej situácie v prípade, že by sme dospeli k záveru o neprimeranej cene. Zatiaľ ďalšie takéto poznatky nemáme“, uzavrela Rozália Múdra.

Text: Soňa Jakešová
Foto: Marián Krlička


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/