(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Vychutnajte si výstavu maďarského fotografa Gaidosa Tamása
@ Kultúra -> Výstavy     Apr 01 2005 - 17:25 GMT
Pre šetkých Milovníkov fotografického umenia pripravilo 8. apríla o 16.30 Krajské osvetové stredisko v Košiciach v priestoroch Galérie KOS na Hviezdoslavovej ulici vernisáž novej výstavy ´¼udia, tváre´ Gaidosa Tamása z Miškolca.

Po úspešnej výstave Dámska jazda, v rámci ktorej sa prezentovali výtvarníčky košického regiónu, tak to najlepšie zo svojej tvorby ponúkne verejnosti do pozornosti maďarský umelec.

Gaidos Tamás sa narodil v roku 1972 v Miškolci, fotografiu študoval v Budapešti a v Rakúsku. Keďže ho od začiatku silne priťahovala móda, bolo samozrejmosťou, že do stredobodu pozornosti sa v rámci jeho tvorby dostali práve ľudia a ich postavy. Spočiatku kládol autor vo svojich fotografiách dôraz aj na oblečenie a jeho variácie, neskôr sa snaží o zviditeľnenie človeka ako osobnosti.

Fotografie tohto maďarského umelca boli uverejnené v početných maďarských časopisoch, napríklad v Elite, Classic Journal, Prichádzame či na stránkach časopisu Severné Maďarsko. Jeho modelmi nie sú výslovne manekýni, ale bežné mladé dievčatá a chlapci.

Ideálom Gaidosa Tamása je klasický typ „ženy so ženskosťou“ a pekne vypracované mužské telá, akoby vo svojej tvorbe neustále hľadal večnú Evu a večného Adama. V jeho dielach je ale okrem vábenia a príťažlivosti prítomná i rovina akejsi hry, akoby modely a modelky vraveli, že nie je potrebné brať túto záležitosť až tak vážne.

Slávnostného otvorenia výstavy sa zúčastní i Dr. Utry Attila, riaditeľ Rónai Mûvelõdési Központ z Miškolca a otvorí ju Eszenyi Miklós, námestník riaditeľa z rovnakej inštitúcie.
Nesporne mimoriadne zaujímavé fotografické diela budete mať možnosť zhliadnuť až do 27. apríla.

Andrea NITKULINCOVÁ


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/